Велинград - online - Президентът подписа указа: Сърница се отделя от Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Президентът подписа указа: Сърница се отделя от Велинград
Публикувано 2014-07-29 09:54:11 от Темпо

На 22 юли 2014 г. президентът на България Росен Плевнелиев подписа Указ № 177, с който утвърди границите на Община Сърница. Така 17 години след проведения през 1997 г. референдум, в който близо 90% от гласувалите сърничани казаха “да” на отделянето от община Велинград, то става факт. Правителствата, управлявали страната след 1997 г., нееднократно обещаваха (най-често предизборно), но де факто не довършиха процедурата съобразно резултатите от референдума. Решението за отделянето на Сърница от Велинград бе взето от правителството на Пламен Орешарски в навечерието на последните евроизбори, а ден преди оставката на този Министерски съвет президентът подписа дългоочаквания указ.

Президентският указ ще влезе в сила на 1 януари 2015 година. Община Сърница ще бъде 265-ата в България и ще включва 3 населени места: град Сърница, който ще е общински център и селата Медени поляни и Побит камък. Новата община има близо 5000 жители - по данните от преброяването през 2011 г. населението на Сърница е 3571 души, на Медени поляни - 718 и на Побит камък - 646.
Отделянето на Сърница води и до промяна на административните границите на Община Велинград, от чийто състав отпадат посочените три селища (в рамките на шегата - общината вече няма да има и излаз на язовир). От община с над 40 000 жители (40 009 според последното преброяване от 2011 г.) Велинград се приближава към границата от 35 000 жители - числа, които ще имат пряко отражение върху бъдещата изпълнителна и законодателна власт.
Изпълнението на указа е възложено на областния управител на Област Пазарджик и на кмета на Община Велинград. Документът все още не е обнародван в Държавен вестник, което се очаква да стане в близките дни. След това се влиза в процедурата на чл. 4. от Закона за местното самоуправление, който гласи: “При създаване на нова община изборите за общински съвет и кмет на общината се произвеждат в тримесечен срок от обнародването на указа на Президента на Републиката за създаване на новата община. В 7-дневен срок от обнародването на указа по ал. 1 областният управител назначава временен кмет на общината, чиито правомощия се прекратяват с полагането на клетва от новоизбрания кмет на общината.”
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води