Велинград - online - Баща и дъщеря в живописен диалог 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Баща и дъщеря в живописен диалог
Публикувано 2014-08-05 08:34:46 от Темпо

В последния ден на месец юли, когато велинградските празници на културата вече са приключили, по традиция Историческият музей и Градската художествена галерия продължиха със свои прояви. В голямата зала на галерията в Къщата на Цвета подредиха свои картини бащата и дъщерята художници Иван Кънев и Калия Зографова.

Художникът Иван Кънев е роден на 29 март 1935 г. в Нова Загора. През 1963 г. завършва НХА “Николай Павлович” при проф. Александър Поплилов и от 1965 до 2009 г. участва със свои творби във всички общи изложби на Съюза на българските художници. Има самостоятелни изложби в страната и в чужбина - Сирия, Полша, Унгария, Зимбабве, Сърбия. В творческата му биография достойно място заема работата му като уредник и завеждащ ХГ “Димитър Добрович” в Сливен, главен хранител е в НХГ в София, специалист в дирекция “Музеи” в Комитета за култура, директор на СГХГ и главен експерт в дирекция “Култура” на СО. За човека и твореца Иван Кънев изкуствоведът проф.Чавдар Попов пише: “Сдържан по природа, скромен, деликатен в общуването си с колегите и приятелите си, Иван Кънев притежава богат вътрешен мир, като в същото време е дълбоко емоционален художник.” Иван Кънев изгражда богат, съдържателен и много искрен живописен свят, който е способен непрестанно да ни очарова, да ни носи радост и така дефицитните позитивни емоции,от които днес, повече от всякога, имаме толкова голяма необходимост. Иван Кънев е художник,чието име отдавна е заело полагаемото му се достойно място в панорамата на съвременната българска пластична култура. Картините,с които художникът се представя в нашата ХГ, ни показват Дряновския манастир, пейзаж от Райково, Стария Шумен, Широка лъка, Златоград, Смолян, Копривщица, Годеч, село Баня...
Художничката Каля Зографова е родена на 7 август 1959 г. в Нова Загора. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1984 г. и Художествената академия. Участва в общи и самостоятелни изложби в страната и в чужбина - Берлин, Кан сюр Мер - Франция и в Чикаго - САЩ. Сред картините на Каля Зографова в ГХГ са “Притча”, “Бяла магия”, “Реалностите”, “Синьо птиче”, “Високи сини планини”, “Между небето и земята”, “Счупеното носи щастие”, “Скалата на вечността”, “Натюрморт с пеперуда”.
Представяйки художничката Каля Зографова, уредникът на ГХГ Бранко Манушев каза: “Човек, за да успее и пробие във времето, трябва да е искрен, а Каля, която познавам от Художественото училище, е такава. Само времето определя дали една творба ще живее.” Като основни характеристики на творчеството й, които го правят толкова впечатляващо и запомнящо се, той определи философско-поетичното начало на нещата от живота и чисто женската й интуиция.
Инициатор на изложбата живопис на двамата творци е известният български художник Енчо Пиронков. Тя бе открита от директоря на Историческия музей Снежана Велева и ще гостува във велинградската галерия до 31 август 2014 г.
Веска Божкова









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води