Велинград - online - Мисия Дорково: да пазим традиции и корени 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Мисия Дорково: да пазим традиции и корени
Публикувано 2014-08-05 08:44:24 от Темпо

За първи път от 16 години Дорково посрещна гостите на Международния фестивал за автентичен фолклор с мрачно и дъждовно време. Природата все пак беше благосклонна към музиката и вечерта на 1 август дорковският ансамбъл “Овчарска песен” поведе шествието, в което се включиха и чуждестранните гости от Франция, Албания, Норвегия и Сърбия с живописни носии, знамена и ... чадъри.

Официални гости на откриването бяха народният представител от Коалиция за България Йордан Младенов, зам.-областният управител Диана Варникова-Милчева, кметът на Велинград Иван Лебанов, представителите на Община Ракитово - кметът Любомир Петков, председателят на Общинския съвет Валентин Хаджимосков, кметът на Костандово Ясен Шишеков, председателят на БСП и общински съветник Нина Димова и представителите на българската секция към Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО - ЦИОФФ България: акад. Иван Тодоров, Виолета Николова, Борис Вълков и Крум Георгиев. Химните на България и ЕС прозвучаха в изпълнение на Градския духов оркестър на Ракитово с диригент Никола Янев-Чоли, а деца от Дорково с народни носии пуснаха балони в цветовете на държавите-участнички.
Като домакин и председателна организационния комитет на фестивала кметът на Дорково Николай Ковачев пожела на всички да намерят своето място в празника, фестивалът да върви по вода и с много слънчево настроение. Поздрави към участниците и гостите отправиха още Любомир Петков и Йордан Младенов, а поздравителни адреси изпратиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, ЦИОФФ България и кметът на Септември Петър Бошев. Най-красивият поздрав към всички, дошли в Дорково, отправи младата певица от ансамбъл “Овчарска песен” с невероятен глас Кристина Попова, която изпълни емблематичната за нашия край “Шари мома шарен чорап”.
Първи на площада на Дорково показаха своите фолклорни традиции гостите от Франция в стилни костюми в черно и бяло, последвани от темпераментните албанци в народни носии с пискюли, снажните скандинавци от Норвегия и сипящите от енергия танцьори от Сърбия. Концертът продължи до късно в петъчната вечер, а още рано в събота Дорково отново бе изпълнено с музика, песни и танци. И така до късната вечер в неделя на сцената пред читалище “Св.св. Кирил и Методий” и тази година излязоха близо 2000 участници от България и още 5 европейски държави.
Вече 16 години този фестивал свързва хората, които търсят и ценят автентичния фолклор и изгражда връзки между тях. Това се случва и с помощта на много местни спонсори, които подкрепят идеите и мисията на фестивала - да пази българския дух и да го предава от поколение на поколение и от година на година. Догодина отново Дорково ще посреща гости от близо и далеч, за да продължи да пази най-голямото богатство на един народ - неговите традиции и корени.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води