Велинград - online - Минералните води - хаос от проблеми без решения 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Минералните води - хаос от проблеми без решения
Публикувано 2014-08-05 08:57:38 от Темпо

В рамките на една седмица и една сесия на Общинския съвет лъснаха проблеми с минералните води, които се трупат от месеци и все повече ескалират.От 2013 г. общината стопанисва находището на минерални води Каменица, но управлението на този толкова ценен за Велинград природен ресурс създава сериозно обществено напрежение.

Изминалата седмица започна под знака на безводие в половин Каменица след тежка авария, до която се стигна при прокопаването на водопровод за минерална вода за хотел “Ив”. Собственикът има съответните разрешителни, но комбинацията от липса на подземен кадастър на ВиК мрежата и неправилни технически решения остави без вода десетки велинградчани и гости на курорта. При това в разгара на сезона - период, в който общината особено бдително трябва да контролира и да не разрешава подобни строителни дейности, спазвайки собствените си разпоредби и решения.
Продължилото 3 дни безводие провокира събирането на подписка от живеещи в квартала, които изразяват сериозна тревога, че общината раздава големи количества от дебита на сондажите “Сярна баня” и “Власа” и в скоро време няма да има достатъчно топла минерална вода за уличните чешми в района. Подписката е внесена в общината и хората очакват официални отговори за раздадените количества и дали ще остане вода за битови нужди на населението.
Общественото напрежение даде отражение и върху решенията, свързани с минерални води, които трябваше да гласуват съветниците на юлската си сесия. Във връзка със случая с хотел “Ив” управителят на “ВКТВ” Борис Голомехов също настоя да не се копае в курортния сезон и всички разходи за отстраняване на голямата авария да бъдат за сметка на хотела. Конкретно решение обаче така и не бе гласувано.
По предложение на Александър Гагов бе отхвърлено решението, с което се определяше пазарната цена за правото за прокарване на водопровод от “Деви” ЕООД - 676 лева без ДДС. Съветникът припомни старо изказване на собственичката на хотела Цвета Андонова, че няма да плаща куротна такса, докато общината не реши проблема с намиращите се в съседен двор кози и предложи решението да не бъде приемано. Въпреки напомнянето от ОА, че Общинският съвет е разрешил прокарването на водопровода, че вече има изграден такъв и сега гласуват само какви пари ще влязат в общината, болшинството съветници отхвърлиха предложената цена. След решението ситуацията е парадоксална: хотелът има право да ползва топлопровода и да не плаща нищо, защото общината не е определила цена.
Общинският съвет не даде съгласие и за издаване на разрешително за водовземане на минерална вода от Сондаж 4 “Власа” по искане на ЕТ “Дани - Илия Пашов” за обект “Къща за гости”. Това стана след продължителни обсъждания, в хода на които Реджеп Ходжов поиска във всяко подобно решение вече да се записва, че който копае за топлопроводи е длъжен да внесе депозит във “ВКТВ”, за да се избегнат аварии като тази до Сярна баня. Дияна Кехайова настоя във всяко от решеинята да присъства и текст, че прокопаването е разрешено само във времето извън туристическия сезон. Пореден парадокс: двете предложения бяха подкрепени с гласуване, но в крайна сметка не бяха записани като решение. Георги Николов подчерта пред колегите си съветници, че раздават минералната вода с лека ръка, а трябва да определят стратегически цели като отопление на детски градини, училища и обществени сгради и да запазят нужните количества. Тома Пачалов акцентира, че част от лоялните ползватели не получават услугата, за която си плащат, защото има редица нелоялни ползватели, закачили се незаконно по топлопроводите. Оказа се, че при извършената преди време проверка са открити незаконни ползватели, общината е отрязала отклоненията, но не е наложила актове на нарушителите и сега те могат спокойно да поискат да ползват минерална вода по законовия ред. Съветникът изтъкна още, че при полагането на тръбите за хотел “Ив” по трасето се полагат и други тръби. Експертът в ОА Мрамор Полежански потвърди, че се поставят още две тръби, за които все още няма разрешителни за водоползване, но това се прави, за да не се копае отново. Той заяви пред Общинския съвет, че жителите на кв. Каменица искат да не се раздават повече количества минерална вода, но законово това е неприложимо, а вода за уличните чешми има достатъчно.
В края на юлската сесия температурата на споровете в голямата зала на общината достигна рекордните градуси на водата от “Власа”. Но високият тон и градус не родиха работещи решения по горещите проблеми около минералните води. Този горещ картоф обаче общинарите няма на кого да прехвърлят - общината искаше и получи изворите, крайно време е да въведе повече ред, прозрачност и справедливост при тяхното управление.
Елена Баева

ОБРАТНА ВРЪЗКА
Във връзка с подписката в кв. Каменица “Темпо” потърси повече информация за издадените от общината разрешителни за водовземане от КЕИ № 7 “Сярна баня” и Сондаж № 5 “Сярна баня” от г-н Мрамор Полежански, мл. експерт в ОА.
КЕИ № 7 “Сярна баня”:
Разрешеният от МОСВ технически възможен дебит за водовземане е 1.2 литра/сек. с температура на водата 62 градуса С. Към 24 юли 2014 г. има издадено само едно разрешително за водовземане на минерална вода и то е на името на Община Велинград за срок от 20 години при дебит 0.1 л/сек. При извършваните ежемесечни замервания дебитът е от 1.1 л/сек. до 1.24 л/сек. Целият дебит на този водоизточник се полза за общо водоползване чрез чешмата на ул. “Владая”.
Сондаж № 5 “Сярна баня”:
Разрешеният от МОСВ технически възможен дебит е 5.0 литра/сек. с температура на водата 87 градуса С. Към 24 юли 2014 г. са издадени 3 разрешителни за водовземане:
1. На Община Велинград за срок от 20 години при дебит от 0.1 л/сек. - към момента общината ползва от 0.37 до 0.4 л/сек. чрез чешмата на ул. “Владая” за общо водоползване.
2. На държавното дружество “СБР-НК” ЕАД за срок от 5 години при дебит 2.0 л/сек. - към момента се ползват около 1.0 л/сек. (около 2 пъти оп-малко от разрешеното) за лечение и рехабилитация.
3. На “Миткови” ЕООД - Варна за срок от 10 години при дебит от 0.4 л/сек. - фирмата все още не ползва разрешения дебит минерална вода.
При ежемесечните замервания е установен дебит от 4.9 до 5.4 л/сек. Към 24.07.2014 г. е разрешен дебит 2.5 л/сек. при възможен 5.0 л/сек. Остава свободен за даване технически възможен дебит от 2.5 л/сек.
“Темпо” ще продължи да търси подробна информация и за раздадените от общината количества от “Мизинка” и “Власа”.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай