Велинград - online - Приближаване към музиката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Приближаване към музиката
Публикувано 2014-08-12 09:41:49 от Темпо

С арии в изпълнение на Николай Гяуров пред неговия паметник в центъра на Велинград на 8 август бе открит Четвъртият международен фестивал на музикалния филм “Н. Гяуров”. Само шепа хора се събраха на церемонията в 11 часа, която даде старт на поредното издание на фестивала. Тази година той е специално посветен на 85 години от рождението и 10 години от смъртта на певеца, който, по думите на водещата Весела Цинцева, за света е Бас № 1 на планетата, за България - българско музикално чудо и наш посланик по световните оперни сцени, а за Велинград - свиден син, за когото музиката е начин на живот.

Организатори на културното събитие са Община Велинград, Исторически музей - Велинград и фондацията за българско наследство “Петър Детев”. Председателят на фондацията и на фестивалното жури Йордан Детев приветства събралите се на откриването и подчерта голямото значение на премиерата на филма за звездната оперна кариера на Николай Гяуров “АNDATA BENE, ANDATA BENE”, включен в програмата на фестивала. Създателите на този филм са събрали огромна дискография и звездни мигове от световните оперни сцени, както и множество неизвестни досега факти за кариерата на Николай Гяуров.
Фестивалът бе открит официално от началника на отдел “Образование, култура и вероизповедания” в общината Нели Стефанова, която благодари на фондация “Петър Детев”, на хората, благодарение на които се случва амбициозната фестивална програма и на спонсорите, осигурили наградния фонд за победителите - БЛЦ “Камена” и хотелите “Елбрус” и “Деви”.
В продължение на 4 дни фестивалът се проведе на 3 сцени. В Художествената галерия течаха прожекциите на 20 музикални филма в 4 категории: музикални портрети, музикални клипове, репортажи за музикални събития и филми-концерти. На сцената под открито небе на централния площад “Николай Гяуров” в събота бе прожекцията на филма-опера “Риголето от Мантова”, предоставен от Италианския културен институт, а в неделя балета “Лешникотрошачката” в изпълнение на трупата на Болшой театър, предоставен от Руския културно-информационен център. На сцената в парка до хотел “Рич” на 8 август се състоя детска музикална вечер със спектакъла “Вълшебна дъга” в изпълнение на Център за изкуство “Зорница”.
Имената на победителите в Четвъртия международен фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров” ще бъдат обявени на 11 август вечерта, така че имената им ще съобщим в следващия брой. И още информация в аванс: на 12 и 13 септември по повод 85 г. от рождението на Николай Гяуров в Художествената галерия и в салона на болница “ВИТА” във Велинград ще бъдат организирани паметни вечери, на които също ще видим филми за певеца.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола