Велинград - online - Музеят издаде сборник за Балканската война и Западните Родопи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Музеят издаде сборник за Балканската война и Западните Родопи
Публикувано 2014-08-19 09:18:36 от Темпо

На Голяма Богородица излезе от печат сборникът “Балканската война и Западните Родопи. Споделени размисли 100 години по-късно”. В него са събрани докладите от Втората национална научна конференция, която се проведе във Велинград през октомври 2012 г. и бе посветена на 100-годишнината от Балканската война. Научен ръководител на конференцията бе академик Георги Марков, а книгата е резултат на общите усилия на Министерството на културата, Община Велинград, Института за исторически изследвания към Българската академия на науките и Исторически музей - Велинград, който е и издател на сборника под редакцията на проф. Стоянка Кендерова, Снежана Велева и Надежда Ангелова.

Европейските геополитически измерения на първата Балканска война 1912-13 г. са очертани от акад. Георги Марков като “една от войните на нациите срещу империите”. Шест научни разработки са посветени на 27-и Пехотен Чепински полк и военните действия в Западните Родопи. Сред тях е и статията на велинградския краевед Георги Пашов “Балканската война и Чепинския край”. Седем автори представят войната през погледа на участниците, проследявайки техни дневници и спомени. Уредникът от музея Надежда Ангелова е автор на “Балканските войни в спомените на чепинци, съхранени във фондовете на ИМ - Велинград”; Стоянка Кендерова разлиства бележника на Стойо Горанов от Каменица - подробен войнишки дневник от дните на войната, Анна Попова разказва за ръкопис на своя прадядо, озаглавен “Аз Александър Иванов Лачев, написвам житието си”, запазил вълнуващия момент на посрещането на първия български войник в Якоруда.
В общия раздел “Покръстване, 1913 г.” е поместена статията на Георги Куманов “Демографските промени в Чепинско в края на XIX век и през първите десетилетия на ХХ век”, а Мария Керезова проследява акцията за покръстване на българите мюсюлмани в Чепинското корито през 1912-1913 г. В раздела “Памет” учителката в СОУ “В. Левски” Радка Тотолакова анализира Балканската война и нейното представяне в учебниците по история за българското училище. Малко познатата документална история за строителството на паметника на загиналите във войните лъдженци е разказана от Мария Керезова.
Тук изброихме авторите и статиите, пряко свързани с Чепинския край. Но събраните в книгата научни разработки имат много по-широк обхват: Димитър Зафиров прави политико-военен ситнез на Балканската война, участието на 27-и пехотен Чепински полк във военните действия е детайлно проследено от Иван Петров и Илия Стефанов, Милен Куманов и Десислава Костадинова извеждат на преден план личното участие на Иван Евстатиев Гешов и проф. Александър Цанков. Спаска Паскова ни връща към спомените на доброволци от Неврокопско и Драмско, Екатерина Пейчинова представя Георги Мяхов-Брадата от Родопския доброволчески отряд, а Катя Зографова ни среща с “литературните” войводи Пейо Яворов и Христо Силянов. Много интересна е гледната точка на Катерина Венедиктова, която изследва османотурски надписи върху ятагани, включително и шест ягагана от фонда на Исторически музей - Велинград, описани от Анета Шопова и два от Ракитово. Ценни данни за покръстването през 1912-13 г. в Родопите и Източна Тракия дада Станислав Боянов, а Симеон Кацаров анализира предизвикателствата на християнизацията на българските мюсюлмани по същото време. Част от раздела “Памет” са и статиите на Вася Гергинова за Балканската война в народни песни от Северозападните Родопи и на Ели Попова за народната признателност към героите от войната, отразена в списание “Родопа”.
Сборникът е ценен и с публикувания пълен списък на бойците от 27-и пехотен Чепински полк и 39-и пехотен полк, загинали на 4 и 5 октомври 1912 г. на Велийца и Чисто тепе и на загиналите в бойните действия през 1912 и 1913 г. войници от селата Баня (Чепино), Лъджене и Каменица. А част от историческата стойност на новата книга са и архивните снимки и документи, запечатили една епоха, която винаги ще оттеква в българската история.
Елена Баева


_MEDIANAME : kniga_balkanska_boina.tif   

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай