Велинград - online - Пещерната експедиция откри Властелина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пещерната експедиция откри Властелина
Публикувано 2014-08-26 09:33:23 от Темпо

Преди дни приключи тазгодишната пещерна експедиция, организирана от ракитовското дружество “Суткя”. Според председателя на сдружението Свилен Топчиев тя е била доста успешна, а резултатите могат да се търсят в няколко посоки.
В експедицията наред с домакините от Ракитово се включиха пещерняци от още три дружества, членове на Българската федерация по спелеология: пловдивското дружество “Пълдин” и софийските “Хеликтит” и “Кейвинг”.
Пловдивчани идват за първи път в нашия район, но тяхната група е била най-голяма и е работила много активно. При тежката финансова ситуация на Българската федерация по спелеология от “Суткя” са поели изцяло финансирането на експедицията, чийто лагер и този път бе устроен на Пашино бърдо.
В пещерата “Лепеница” пещерняците са минали през първия сифон и са стигнали до втория, като са направили прекартиране. Изводите им са, че е наложително да се прекартиране само първият, но и вторият етаж на пещерата, за който има карта само на 750 метра и да се започне картирането на третия етаж. “Лепеница” се нуждае от още много и задълбочени проучвания и затова е от голямо значение, че в експедицията за първи път се е включил представител на Българската академия на науките - Петър Стефанов от Геофизичния институт. Той е започнал работа по проучването на водите, като е взел и проби от пещерите “Лепеница” и “Тупаров чарк”. Намеренията на учения са да разшири полето на действие, като проучи и състава на другите води в региона.
Тазгодишната пещерна експедиция може да се похвали и с откритие - групата от “Хеликтит” е открила и картирала две вертикални дупки близо до Бундов връх (в района Качаков чарк . Чукурска поляна). Едната от дупките са нарекли Бундевата, а другата е получила от кръстниците името Властелина, защото се оказало, че това е най-дълбоката пропастна дупка в целия район. Картирането е показало, че дълбочината на Бундевата е повече от 30 метра, а Властелина е между 40 и 50 метра, като проучванията и тук трябва да продължат.
Сред успехите на експедицията Свилен Топчиев изтъква и създадените връзки между ракитовските пещерняци от “Суткя” и колегите им от най-старото и най-силно в Южна България дружество “Пълдин” от Пловдив. Пловдивчани имат много богат опит, който помага и за възстановяването на пещерното дружество в Пещера.
Общото мнение на спелеолозите е, че трябва да продължат геофизичните проучвания на пещерите около Ракитово и Велинград. “Лепеница” крие още много научна информация, която чака да бъде открита и използвана. Началото е поставено, но има работа за още много пещерни експедиции, обобщава Свилен Топчиев.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай