Велинград - online - ГЕРБ иска всички председателски места в Сърница, ДПС не склони 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЕРБ иска всички председателски места в Сърница, ДПС не склони
Публикувано 2014-08-26 09:41:08 от Темпо

На 22 август се проведоха първите консултации между парламентарните политически сили за разпределението на местата в секционните избирателни комисии (СИК) на територията на община Велинград. За разлика от скорошните евроизбори, когато преговорите минаха мирно и завършиха с консенсус, по-високият залог за предстоящите парламентарни избори доведе до партийни сблъсъци.

В консултациите, водени от зам.-кмета Исмет Бабучи и секретаря на ОА Стоянка Кърпачева, участваха Пламен Мавров и Йордан Аршинков от ГЕРБ, Георги Янчев от Коалиция за България (КБ), Мустафа Джамбаз от ДПС, Цветан Петлов от Атака, Даниела Салкина от Реформаторския блок (РБ) и Крум Николов от България без цензура (ББЦ). Преговорите продължиха над 2 часа, през които се чуха намеци за бивши и настоящи коалиции и предложения за пиене на кафета.
Без спорове се стигна до съгласие, че и на тези избори в общината ще има 36 СИК с по 9 и 17 с по 7 членове. Общо 443 места в СИК бяха разпределени съобразно местата на партиите в 41-то Народно събрание и Европейския парламент: 172 места за ГЕРБ, 151 за КБ, 66 за ДПС, 38 за Атака и по 8 за РБ и ББЦ.
Спорни се оказаха общо 159-те места в ръководството на комисиите: по 53 председатели, зам.-председатели и секретари. Постигнат бе консенсус да се запази разпределението от евроизборите. Но Йордан Аршинков изрази позицията на ГЕРБ, че местата трябва да бъдат разпределени, като се отчита, че по закон те имат най-голям брой представители в СИК и поиска 21 председатели, 17 зам.-председатели и 15 секретари. Предложението на ГЕРБ бе партията да получи освен досегашните и всички останали председателски места в трите секции в Сърница плюс Побит камък и Медени поляни. Избирателните секции в бъдещата община станаха “ябълката на раздора”, след като Мустафа Джамбаз категорично не прие ДПС да отстъпи председателските позиции в една от секциите в Сърница и в Медени поляни и направи контрапредложение да получи още едно председателско място в Сърница. Пламен Мавров от ГЕРБ изтъкна, че на евроизборите е имало множество оплаквания точно от секциите в Сърница, Побит камък и Медени поляни с председатели от ДПС и КБ и това е причина за искането на ГЕРБ.
След дълго обсъждане секция по секция партиите успяха да постигнат съгласие за голямата част от местата в СИК. Но останаха и проблемни секции, за които крайно решение ще вземе Районната избирателна комисия в Пазарджик.
Решено бе, че до 28 август 2014 г. включително партийните централи ще представят в общината и поименно разпределение на членовете в СИК.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води