Велинград - online - ОБРАТНА ВРЪЗКА: За да има приют за бездомни животни, първо трябва терен 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОБРАТНА ВРЪЗКА: За да има приют за бездомни животни, първо трябва терен
Публикувано 2014-08-26 09:46:22 от Темпо

През изминалата седмица в редакцията на “Темпо” получихме официален отговор от Общинска администрация - Велинград във връзка с публикацията в брой 34, 19 - 25 август 2014 г. “Във Велинград ТРЯБВА да се направи приют за бездомни животни”. През изминалата седмица събираните подписи под петиция с това искане надхвърлиха 300. Ето позицията на общината, подписана от кмета Иван Лебанов (заглавието е на редакцията):


За да се изгради приют за бездомни животни на територията на община Велинград, първо трябва да бъде отреден терен за тази цел. Общинска администрация два пъти внася на сесия на Общински съвет - Велинград своите проекти за решения за отреждане на подходящ терен за изграждане на приют за бездомни животни, но същите не са гласувани с изискуемото мнозинство и решенията не влизат в сила и не можем да пристъпим към възлагане на изготвяне на планове за приют.
На територията на Община Велинград НЯМА изграден и регистриран приют, който да извършва дейности с безстопанствени кучета.
През 2013 г. са проведени 2 акции за улов на бездомни и скитащи се кучета съвместно със Зооветеринарния комплекс - Пловдив, при което са уловени и транспортирани до Зооветеринарен комплекс 10 броя кучета, на които е извършена ваксинация, обезпаразитяване и кастрация, след което кучетата са върнати и пуснати на местата, където са уловени съгласно изискванията на ЗЗЖ и ЗВМД. Към настоящия момент на 2014 г. са проведени две акции за улов на бездомни кучета на територията на община Велинград - едната е през месец април, а другата през месец май, при което са уловени и транспортирани до ЗВК 10 броя кучета, спрямо които са извършени същите процедури.
За момента съгласно изискванията на чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е извършена регистрация на 530 броя домашни кучета на територията на община Велинград, за които е заплатена такса куче, като на собствениците е издадено удостоверение по образец за притежаване на куче и идентификационен медальон.
В Общинска администрация Велинград са назначени са двама щатни специалисти за улов на безстопанствени кучета, които са преминали курс за хуманно отношение към животните.
Община Велинград е сертифицирала е два автомобила за транспортиране на безстопанствени животни до Зооветеринарен комплекс - Пловдив. Сертификацията на втори автомобил за транспортиране на безстопанствени животни до ЗВК Пловдив се наложи поради големия брой бездомни кучета. Ловците са оборудвани с най-съвременни приспособления за безболезнено улавяне на кучетата, като пневматичен газов пистолет, ласо, духалка за стрелички напълнени с упойващи вещества.
Със заповед №1839 от 25.11.2008 г. на кмета на община Велинград на основание чл.47, ал.1 и ал.3 от ЗЗЖ е създадена комисия за категоризиране на уловените безстопанствени кучета при всяка акция, извършвана на територията Община Велинград, преди транспортирането на кучетата до град Пловдив. Председател на комисията е ветеринарен лекар, който по смисъла на чл. 45, т.8 от Закона за защита на животните (ЗЗЖ) назначава евтаназия или определя кастрация на уловените безстопанствени кучета и тяхното връщане по местата, от които са взети по смисъла на чл. 47, ал. (3) от ЗЗЖ. Комисията задължително отразява своите констатации (резултати) от извършваните прегледи (категоризации) на уловените безстопанствени кучета в протоколи.
Уловените кучета на територията на община Велинград се транспортират с наш транспорт до ОП “ЗВК” - Пловдив, където се обезпаразитяват, ваксинират и кастрират и им се издадават ветеринарномедицински паспорти, и се съставят и изискваните протоколи. След оперативен престой в ОП “ЗВК” - Пловдив кучетата с поставени маркирани нашийници се връщат на местата, от които са били взети в община Велинград, като по този начин се овладява популацията им, а не техния брой към настоящия момент.
Воденето на успешна борба със скитащите се бездомни кучета през 2014 г. и през следващия период може да бъде извършвано без да се влиза в противоречие и нарушаване на законовите разпоредби, които са регламентирани в Закона за защита на животните (ЗЗЖ) (обн. в ДВ, бр. 13 от 08.12.2008 год.), Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВДМ/ (обн. в ДВ, бр. 87 от 01.11.2005 год.) и Правилника за прилагане на ЗВДМ (обн. в ДВ, бр. 55 от 07.07.2000 год.), ако действително бъде изграден приют за бездомни животни, но за тази цел първо трябва да бъде отреден терен със съгласието на Общински съвет - Велинград.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола