Велинград - online - ОБРАТНА ВРЪЗКА: За да има приют за бездомни животни, първо трябва терен 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ОБРАТНА ВРЪЗКА: За да има приют за бездомни животни, първо трябва терен
Публикувано 2014-08-26 09:46:22 от Темпо

През изминалата седмица в редакцията на “Темпо” получихме официален отговор от Общинска администрация - Велинград във връзка с публикацията в брой 34, 19 - 25 август 2014 г. “Във Велинград ТРЯБВА да се направи приют за бездомни животни”. През изминалата седмица събираните подписи под петиция с това искане надхвърлиха 300. Ето позицията на общината, подписана от кмета Иван Лебанов (заглавието е на редакцията):


За да се изгради приют за бездомни животни на територията на община Велинград, първо трябва да бъде отреден терен за тази цел. Общинска администрация два пъти внася на сесия на Общински съвет - Велинград своите проекти за решения за отреждане на подходящ терен за изграждане на приют за бездомни животни, но същите не са гласувани с изискуемото мнозинство и решенията не влизат в сила и не можем да пристъпим към възлагане на изготвяне на планове за приют.
На територията на Община Велинград НЯМА изграден и регистриран приют, който да извършва дейности с безстопанствени кучета.
През 2013 г. са проведени 2 акции за улов на бездомни и скитащи се кучета съвместно със Зооветеринарния комплекс - Пловдив, при което са уловени и транспортирани до Зооветеринарен комплекс 10 броя кучета, на които е извършена ваксинация, обезпаразитяване и кастрация, след което кучетата са върнати и пуснати на местата, където са уловени съгласно изискванията на ЗЗЖ и ЗВМД. Към настоящия момент на 2014 г. са проведени две акции за улов на бездомни кучета на територията на община Велинград - едната е през месец април, а другата през месец май, при което са уловени и транспортирани до ЗВК 10 броя кучета, спрямо които са извършени същите процедури.
За момента съгласно изискванията на чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е извършена регистрация на 530 броя домашни кучета на територията на община Велинград, за които е заплатена такса куче, като на собствениците е издадено удостоверение по образец за притежаване на куче и идентификационен медальон.
В Общинска администрация Велинград са назначени са двама щатни специалисти за улов на безстопанствени кучета, които са преминали курс за хуманно отношение към животните.
Община Велинград е сертифицирала е два автомобила за транспортиране на безстопанствени животни до Зооветеринарен комплекс - Пловдив. Сертификацията на втори автомобил за транспортиране на безстопанствени животни до ЗВК Пловдив се наложи поради големия брой бездомни кучета. Ловците са оборудвани с най-съвременни приспособления за безболезнено улавяне на кучетата, като пневматичен газов пистолет, ласо, духалка за стрелички напълнени с упойващи вещества.
Със заповед №1839 от 25.11.2008 г. на кмета на община Велинград на основание чл.47, ал.1 и ал.3 от ЗЗЖ е създадена комисия за категоризиране на уловените безстопанствени кучета при всяка акция, извършвана на територията Община Велинград, преди транспортирането на кучетата до град Пловдив. Председател на комисията е ветеринарен лекар, който по смисъла на чл. 45, т.8 от Закона за защита на животните (ЗЗЖ) назначава евтаназия или определя кастрация на уловените безстопанствени кучета и тяхното връщане по местата, от които са взети по смисъла на чл. 47, ал. (3) от ЗЗЖ. Комисията задължително отразява своите констатации (резултати) от извършваните прегледи (категоризации) на уловените безстопанствени кучета в протоколи.
Уловените кучета на територията на община Велинград се транспортират с наш транспорт до ОП “ЗВК” - Пловдив, където се обезпаразитяват, ваксинират и кастрират и им се издадават ветеринарномедицински паспорти, и се съставят и изискваните протоколи. След оперативен престой в ОП “ЗВК” - Пловдив кучетата с поставени маркирани нашийници се връщат на местата, от които са били взети в община Велинград, като по този начин се овладява популацията им, а не техния брой към настоящия момент.
Воденето на успешна борба със скитащите се бездомни кучета през 2014 г. и през следващия период може да бъде извършвано без да се влиза в противоречие и нарушаване на законовите разпоредби, които са регламентирани в Закона за защита на животните (ЗЗЖ) (обн. в ДВ, бр. 13 от 08.12.2008 год.), Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВДМ/ (обн. в ДВ, бр. 87 от 01.11.2005 год.) и Правилника за прилагане на ЗВДМ (обн. в ДВ, бр. 55 от 07.07.2000 год.), ако действително бъде изграден приют за бездомни животни, но за тази цел първо трябва да бъде отреден терен със съгласието на Общински съвет - Велинград.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води