Велинград - online - Банки, държава и бизнес трябва да заработят в синхрон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Банки, държава и бизнес трябва да заработят в синхрон
Публикувано 2014-08-26 09:47:06 от Темпо

Едно от най-странните неща в България е липсата на взамимовръзка между банките, държавата и реалния бизнес, което е една от основните причини за тежката икономическа обстановка в страната. България ще влезе в режим на подем в момента, в който тези три стожера на икономиката заработят един за друг.

Необяснимо как банките не съобразяват своите политики и действия в съответствие с нуждите и променливия бизнес климат. Изискванията към кредитополучателите, например, както и действиятата спрямо нередовни платци стават все по-неадекватни за ситуацията в момента. Същевременно бизнесът оперира, оцелява и планира своето развитие без съображения за това какво правят банките. Нещо повече, печалбите, дори и загубите на реалния и банковия сектор, нямат сходство в своите цикличности. С други думи глобалните икономически сътресения не оказват еднакво влияние на двата сектора, което е сигурна индикация, че те нямат връзка. По време на масовите фалити на фирми от 2009 година насам, в почти всички сектори, банковата ни система беше една от най-стабилните в Европа. В момента, в който реалният сектор започна да укрепва своите позиции, банковата система започна да се разклаща. Липсата на корелация между бизнеса и банките е абсурдна.
В същото време държавата оперира по трета траектория, различна от тази на банките и бизнеса. Кара банките да са още по-консервативни, вместо да ги поощрява да адаптират своите стандарти със сегашното положение, за да могат да раздават адекватно кредити на бизнеса. Строи магистрали, когато хората няма какво да ядат, санкционира бизнеса възможно най-тежко точно, когато е в най-затруднено положение. Организира избори след избори във времена, в които няма абсолютно никакво значение кой е на власт. Следва макроикономически показатели за стабилност в условия на геноцидно ниски доходи, задушаваща безработица и едва кретаща социална система.
Това е абсолютно феноменално явление, трите стожера на нашата икономика, а именно бизнесът, държавата и банките оперират независимо. Изходът е един единствен - всички да заработят заедно в синхрон. Начинът е държавата да постави началото на това логично и задължително сътрудничество като на първо място наложи натиск върху банковата система да стартира адекватна кредитна експанзия. По този начин ще започне създаване на взаимовръзка между трите съставни части на нашата икономика, което ще създаде сигурна предпоставка за развитие и растеж.
Николай Ников, икономист

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола