Велинград - online - Експерти “за” отваряне на волфрамова мина на 22 км от Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Експерти “за” отваряне на волфрамова мина на 22 км от Велинград
Публикувано 2014-08-26 09:49:20 от Темпо

Акционерното дружество “Ресурс-1”, което е част от силната група фирми около КЦМ - Пловдив, направи още една голяма крачка към отварянето на волфрамова мина в местността Грънчарица на 22 километра южно от Велинград.
На 13 август 2014 г. до кмета на Община Велинград е изпратен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС), изготвен във връзка с инвестиционните намерения на “Ресурс-1” за добив на волфрам от находище “Грънчарица-Център” край село Кръстава.
Докладът е факт в рекордно кратки срокове - само 3 месеца, след като на 7 май 2014 г. директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик Костадин Гешев оповести решение за извършване на ОВОС по предложението на пловдивското дружество. В работата по доклада са участвали 11 експерти с ръководител Иван Груев.
Пълният текст на ДОВОС все още не е публично обявен, но стана ясно, че експертите дават положително становище по всички пунктове от инвестиционното предложение на възложителя на доклада “Ресурс-1”. Според тях, ако фирмата спази всички предвидени мерки, то “може да се очаква незначително въздействие върху компонентите на околната среда”. Експертите считат, че обхватът на въздействие е ограничен върху локална територия; въздействието върху околната среда е дълготрайно, но с ограничена честота заради режима на работа 5 дни в седмицата; въздействието върху геоложката основа е необратимо, но ще се ограничи с бъдещи руднични запълнения; предвидени са мерки, които да минимизират негативните въздействия върху ланшафта, земите и почвите, за опазване на въздуха и водите от замърсявания и по отношение на растителността и животинския свят.
Трябва да се отбележи, че изводите на доклада в много голяма степен се разминават с изнесените от РИОСВ - Пазарджик данни, записани в решението за ОВОС. В него фигурира становището на Басейнова дирекция - Пловдив, че при реализирането на инвестиционното предложение “има вероятност за значимо негативно въздействие” на първо място върху питейното водно тяло, което към момента е в добро екологично и химично състояние. Във връзка с пробивно-взривните работи в мината се очаква замърсяване на повърхностните и подземни води на река Чепинска и притоците на Абланица и Хремчица, които се ползват за водоснабдяване на населените места. Работата на мината ще има “вероятно значимо отрицателно въздействие” върху компонентите на околната среда: нарушаване на ландшафта и необратими промени върху площ от 303 хектара горски и селско-стопански фонд. Според решението на РИОСВ за провеждане на процедура по ОВОС има “обективна вероятност от увреждане и дискомфорт на околната среда”. Допълнителни проблеми ще създаде и превозването на рудата с 20-тонни самосвали от “Грънчарица” до ОФ “Елшица” край Панагюрище, където ще се извършва флотацията.
Видно е, че експертите не са на едно мнение по отношение въздействието на бъдеща волфрамова мина върху въздуха, водите, почвите и всички останали важни компоненти на околната среда. Процедурата по ОВОС дава възможност по проблема да се произнесат и гражданите. Това ще стане на обществено обсъждане, което предстои. Един месец преди датата на общественото обсъждане докладът за ОВОС ще бъде огласен, така че всеки ще може да се запознае много по-подробно с фактите и изводите в него. Мнението на гражданите е от особена важност, защото отварянето на волфрамова мина на 22 километра от Велинград ще има много сериозно отражение върху чистотата на въздуха и водите, увеличаването на трафика по основните пътища с 20-тонни камиони с руда, цялостното развитие на града като водещ туристически балнеологичен и СПА център. Не на последно място преди да се вземат окончателни решения Велинград трябва да настоява за прецизни проучвания и анализи как ще повлияе минната дейност върху най-голямото природно богатство на Чепинската котловина - минералните води. Засега липсват данни експертите да са изследвали този въпрос, а той е от изключително значение за града и неговите жители.
На 19 август документът е входиран и пред Общински съвет - Велинград, който през годините неколкократно заявява категоричната си позиция против добива на волфрам край Кръстава. Очаква се темата да бъде обсъдена и на извънредната сесия на местния парламент, която ще се проведе на 26 август.
Страниците на “Темпо” са отворени за мнения и позиции по този толкова важен за града и общината въпрос. В случая от нашата информираност и активност зависи много.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води