Велинград - online - Магията на ЦЕРН 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Магията на ЦЕРН
Публикувано 2014-09-02 10:11:23 от Темпо

От 27 юли до 2 август Гроздан Халачев - учител по физика в СОУ “Св. Климент Охридски“ - Ракитово и Емил Моллов - учител по физика и директор на СОУ “Васил Левски“ - Велинград бяха на посещение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават физика и астрономия. Българската група се състоеше от 35 учители от цялата страна, избрани по предварително обявени критерии за подбор на кандидати, и четирима експерти от регионалните инспекторати по образование.

След завръщането си двамата физици разказаха пред “Темпо” за най-интересните моменти от посещението си в ЦЕРН. Лектори от образователния офис в ЦЕРН, БАН и Физически факултет към СУ са изнесли лекции по теми като “Въведение във физиката на елементарните частици”, “Детектори и ядрена електроника”, “Въведение в ускорителите и тяхното бъдеще”, “Въведение в комплекса ускорители на ЦЕРН и тяхното управление”, “Медицинска физика”, “Откритието на Х-бозона”, “Астрофизика”, “Антиматерия” и други. След всеки теоретичен блок е организирано посещение на различните контролни центрове, установки и детектори за регистриране на елементарни частици. Към българските учители е било отправено послание, онагледено със следната метафора: “Физиката за учениците е като недостъпна стена. Вследствие на което учениците бързо се отказват и тяхната потенциална енергия се превръща в кинетична”.
Мисиите на ЦЕРН са да разширява границите на познанието - тайните на Големия Взрив, как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената, да развива нови технологии за ускорители и детектори, информационни технологии - Уеб (WWW) и ГРИД, медицинска диагностика и терапия, да подготвя бъдещи учени и инженери, да обединява хората от различни страни и култури. В ЦЕРН членуват: Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и Израел, като в настоящия момент за ЦЕРН работят 2300 щатни служители, 1000 асоциирани служители и 11 000 потребители.Основна функция на ЦЕРН е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходима за изследвания в областта на физиката на елементарните частици (най-малките градивни “тухлички” на материята).
Посещението в ЦЕРН е едно вълнуващо преживяване, което преподавателите ще споделят със своите ученици. Ще им покажат повече красиви гледки от върховете, които са покорили учените и ще се постарая да принесат частичка от магията на ЦЕРН. През м.октомври 2014 г. се очаква в двете училища да гостуват лектори от БАН и Физически факултет на Софийски университет и с лекции и презентации, както и посещение на изложба на ЦЕРН в София да се отбележи 60 годишнината от откриването на Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води