Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ: ЗА и ПРОТИВ ВОЛФРАМОВА МИНА “ГРЪНЧАРИЦА” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ГЛЕДНИ ТОЧКИ: ЗА и ПРОТИВ ВОЛФРАМОВА МИНА “ГРЪНЧАРИЦА”
Публикувано 2014-09-02 10:30:39 от Темпо

Вестник “Темпо” отваря своите страници за сериозна дискусия по темата за добив на волфрам от находище “Грънчарица”, което се намира в близост до Кръстава и отстои на 22 километра от Велинград. Нашите читатели са запознати с инвестиционното намерение на пловдивската фирма “Ресурс-1”, която от 16 юли 2009 г. притежава концесия върху площ от 560.3 хектара и предвижда добив на волфрам в 6-етажни галерии чрез пробивно-взривни работи с амониево-селитрени взривни вещества. През май 2014 г. РИОСВ - Пазарджик излезе с решение, че поради вероятността от значимо негативно въздействие върху околната среда, е нужно да се проведе процедура по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). Вече е факт и докладът по ОВОС, който обаче дава положителна оценка на инвестиционното намерение за добив на волфрам. Предстои обществено обсъждане, но все още не е определена неговата дата.
Темата е от изключителна важност за развитието на Велинград като туристически център, за питейната и минералните води, за чистотата на въздуха и увеличението на трафика с 20-тонни камиони, които ще извозват рудата до флотационната фабрика “Елшица” край Панагюрище и по още ред причини, засягащи опазването на природата. Затова “Темпо” слага началото на дискусия, в която се надяваме да съберем и представим максимален брой гледни точки и да помогнем за взимане на правилно решение за или против волфрамова мина “Грънчарица”.
Ето и първите позиции:


На 25 август 2014 г. кметът Иван Лебанов оповести официално становище на Община Велинград във връзка с полученото писмо от концесионера “Ресурс-1” АД - Пловдив. Становището е адресирано до председателя на Общински съвет - Велинград, директора на РИОСВ - Пазарджик, изпълнителния директор на “Ресурс-1” АД и гражданите на общината.

Не желаем добив на волфрамови руди, работим за развитие на туризъм
Политиката на кмета на община Велинград и неговия екип е насочена към запазване и развиване на различните видове туризъм в общината. Задължително условие за това е недопускане на замърсяване на околната среда. В тази връзка не желаем да се разкрива добив на волфрамсъдържащи руди. Още повече, че ние като Общинска администрация активно работим и за рестартиране на проекта “Сютка”, който рано или късно ще се осъществи. Наличието на волфрамови мини в близост до “Сютка” би довело до отлив на туристи.
Във връзка с опазването на околната среда ние настояваме и за изграждане на Регионално депо за твърди битови отпадъци - Пазарджик, за да може максимално бързо нашето сметище да бъде закрито и рекултивирано. Нашите намерения като ръководство на общината е след закриване на сметището в тази посока да се разшири градът и терените да се използват за жилищно строителство и балнеологични центрове. В близост се намират находищата на минерални води Каменица и Драгиново, които общинското ръководство успя да върне от държавата на общината за стопанисване и управление.
Активно работим и водим преговори с Министерство на регионалното развитие за проектиране и изграждане на околовръстен път “Кемера - Абланица - Юндола”. Това би довело до изместване на трафика на тежкотоварни автомобили от центъра на Велинград.
Всички тези мероприятия са неразделна част от стратегията на община Велинград за развитието на туризма.
Бих искал да отбележа, че такъв важен въпрос като разработването на волфрамови мини в община Велинград не трябва да се решава само и единствено от кмет и 29 общински съветници. Настоявам за провеждането на широко обществено обсъждане, където да се чуе мнението на граждани, граждански сдружения, обществени организации и да се изразят аргументирани становища от бизнесмени, екипи от учени и други специалисти.
Иван Лебанов, Кмет на Община Велинград


Безработицата е голяма, ще се открият доста работни места
Асен Малев живее в Дорково и работи във Велинград. Той тойде в редакцията на “Темпо”, за да изрази своята позиция във връзка с плановете за отваряне на волфрамова мина в местността Грънчарица:
“Едно от възраженията срещу мината е, че ще пътуват 20-тонни камиони с руда. Камионите, натоварени с трупи, които от години пътуват по пътищата ни, също са тежки, но ако пътищата са направени добре, това не влияе. Безработицата в района е много голяма. Работодателите от сферата на туризма са против, че ще избягат туристите. За тях е добре, хотелите им са пълни, но не могат да поемат всички хора да работят при тях. Има изисквания за отваряне на мината и ако фирмата ги спазва, то няма опасност. Заплашват, че уж ще навреди на околната среда, но пък ще открият доста работни места в район, в който ревем, че безработицата е голяма. Друго е днес един шофьор да направи 2-3 курса от Грънчарица до Елшица и вечерта са си е вкъщи, а не да търси работа навън и в чужбина. А сега младите всички бягат, защото работа няма.”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води