Велинград - online - С дарение и вяра във Велинград отвори врати параклис “Св. Власий” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С дарение и вяра във Велинград отвори врати параклис “Св. Власий”
Публикувано 2014-09-02 10:41:46 от Темпо

Във време, когато лесно се строят хотели и ресторанти, но трудно се издигат храмове, във Велинград бе осветен нов параклис. Лично Пловдивският митрополит Николай дойде на 30 август 2014 г., за да освети и благослови храма, наречен на Свети Власий и разположен до уникалния минерален извор “Власа” в кв. Каменица.

“Днес лесно се строят хотели, ресторанти и заведения - всичко, което ни отдалечава от Бога. Храм трудно се строи, но Божията сила е всемогъща и е запалила искрата за това високо родолюбиво, човеколюбиво и православно християнско дело. Толкова много злини има в живота на съвременния българи и особено на децата - казина, наркотици, алкохол, зло... И колко рядко се намират човеци, но все пак ги има, за да дадат на обществото нещо добро, полезно, безценно и вечно”, каза митрополит Николай. Той оцени високо дарителския жест на велинградчанката Мария Рангелова (по баща Чанкова), благодарение на която бе изграден параклисът “Свети Власий”. От името на Пловдивската Света митрополия тя получи благодарствена грамота, а митрополит Николай напомни, че който прави добро, дава назаем на Господа и той ще му се отплати.
В съботната сутрин пред параклиса се събра голямо множество хора, дошли да споделят радостното чувство, че във Велинград се случва нещо хубаво и значимо. Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова и заместник-кметът Георги Янчев. В тържествената литургия участваха повечето свещеници от църквите в Чепинското корито начело с инициатора за построяването на параклиса отец Антон, както и църковният хор към църквата “Света Троица”. Общото изпълнение на “Многая лета” бе кулминацията на празника, след което параклисът бе отворен за първите посетители и бе раздаден курбан за здраве и благоденствие.
Дърворезбата и иконите в параклиса са дело на иконописците Милена Кирилова, Роберто Андреев, Пламен и Даниела Минчеви от русенската фирма “Грифон” в стилистиката, характерна за българската иконография през Средновековието. Предстои още работа по изписването на стенописите, но хората, които влязоха в храма не криеха възхищението си от направеното и не пестяха да похвалят и благословят жената, без която това нямаше да се случи - дарителката Мария Рангелова.
След тържественото освещаване тя също не скри вълнението си и на въпроса на “Темпо” как се чувства на финала на това трудно, но добро дело, отговори: “Щастлива съм! На 6 септември 2013 г. се събрахме и си обещахме, че ако Господ е милостив, този храм ще бъде изграден за една година. Благодаря на всички хора, които се включиха и помогнаха с идеи и труд за издигането на параклиса: на семействата Папаркови и Чечеви от Велинград за построяването на сградата, на фирма “Металика”, която помогна с техника, на семейство Ключкови и целия екип на “Минерали-М”. Много съм щастлива, че днес тук дойдоха толкова много мои приятели от цяла България, на които също благодаря. Ако баща ми беше жив, днес той щеше да е най-щастлив. Параклисът беше готов за моя имен ден на 15 август - празника на Света Богородица, но стана така, че го осветихме на именния ден на баща ми - празника на Свети Александър Невски. Важното е, че ще остане нещо след нас. Колкото и да има човек, той си отива сам. Винаги помня как моята 94-годишна баба ми казваше: “Мария, помни, че никоя катафалка няма ремарке!” Затова, когато навърших 50 години, реших, че не искам подаръци, а искам да оставя нещо на църквата и сега много разчитам църквата да се грижи за параклиса “Свети Власий”. Една година чакахме общината да вземе решение и да дари терена, което забави строителството, но днес храмът отвори врати. Днес България няма идеал, а идеалът според мен минава през вярата и който даде на българите този идеал, хората ще го последват”.
Митрополит Николай нарече новия параклис “Дом Божий” и място, където всеки може да намери утеха и благодат. И заръча на велинградчани да се грижат за този храм - символ на тъй нужните ни тук и сега вяра, надежда и любов.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай