Велинград - online - Читалище, училище и музей правят модерно художествено ателие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалище, училище и музей правят модерно художествено ателие
Публикувано 2014-09-16 09:09:30 от Темпо

В търсене на нов, модерен и успешен модел за привличане на младежи Народно читалище “Отец Паисий-1893” във Велинград стартира проект, финансиран от Фонд “Култура” на Министерството на културата. В него партньори на читалищната институция ще бъдат СОУ “Св.св. Кирил и Методий” и Историческият музей.

Основната дейност по проекта, наречен “Архаични и традиционни матрици, знаци и символи в модерно превъплъщение - символиката на моя роден край, закодирана в бижута, картички и мозайки от глина”, ще бъде създаването на художествено ателие. В него ще участват ученици от седми клас (или по-големи), но не като пасивни слушатели, а като активна част от процеса на обучение. Повече за иновативния проект допълва културният мениджър на читалището Силвена Байракова: “Програмата застъпва изучаване на родния край последством приложни изкуства, съчетани с история, археология, етнография и семиотика. Чрез опознаването на местната култура, знаци и символи и тяхната интерпретация под формата на мозайки, картички и бижута, децата не просто ще прибодият нови практически художествени умения, но и ще градят обща културна идентичност.”
Художествен ръководител на ателието ще бъде Жасмина Гладийска, която е завършила Художествената академия в София и има ще сподели своя богат опит и творческо въображение с участниците в ателието. То ще се състои от 12 занятия, като първите часове ще бъдат проведени в Исторически музей Велинград и ще се изучават символите и знаците в античната керамика и традиционните носии, типични за Чепинския край. Обучението ще включва още техники за работа с глина, малки пластики, оцветяване и съхнене, глазиране и изпичане, пренасяне на символите и знаците в модерен контект, изработка на бижута от глина с архаични елементи и на картички с орнаментирани плочки от глина. Ще бъде направен и проект за мозаечно платно, а най-успешните крайни продукти от работата в творческото ателие ще видим на изложба-базар. Средствата от откупките ще се инвестират за провеждане на творческо ателие и през следващата година.
Тъй като Велинград е туристическа дестинация, ще се търсят възможности за дългосрочно представяне на продуктите от ателието пред туристи. Друг интересен момент ще бъде създаването на виртуална изложба с изработеното от децата, която ще бъде публикувана онлайн. Така организаторите на ателието се надяват да привлекат вниманието на по-широка аудитория от традиционните изложби.
В първите дни на новата учебна година започва да набира желаещи да участват в ателието - на място в читалището или в СОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Към информацията, че всички необходими материали са осигурени от проекта, прибавяме и пожелания за успех на новото творческо ателие.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води