Велинград - online - Пламнаха огнища на “син език” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пламнаха огнища на “син език”
Публикувано 2014-09-16 09:13:54 от Темпо

В четири села на територията на община Велинград - Драгиново, Юндола, Света Петка и Побит камък, пламнаха огнища на болестта по преживните животни “син език”. Има умрели овце и крави, както и болни животни. На 12 септември кметът Иван Лебанов проведе съвещание с кметовете на кметства и издаде заповед за реда за обезвреждане на умрелите животни.

Най-сериозен е проблемът с обезвреждането на труповете на умрели животни. В момента на територията на цялата страна работи само екарисажът във Варна. Община Велинград е заявила движение на екарисажна кола два дни в седмицата - вторник и четвъртък. При натоварване на умрелите животни техните стопани получават документ, който ще им послужи за овъзмездяване с европейски средства.
Паралелно с това общината въведе ред за загробване на умрелите животни, които не са поети от колите на екарисажа или са в труднодостъпни райони. Създадена е комисия начело с официалния ветеринарен лекар на общината д-р Любомир Ланджов и е определено място за загробването във високата част на общинското депо за неопасни битови отпадъци в северозападната част на сметището - местността “Дълбокото дере” (Реповица”). Изкопаването на трупната яма и осигуряването на нужните количества негасена вар е задължение на оператора на общинското депо “Еко-Титан” ЕООД.
Главният еколог на общината инж. Станимир Живков подчерта, че за собствениците на животни, умрели от “син език”, е важно да знаят, че ще могат да бъдат овъзмездени с европейски средства само ако представят документ за извозване на трупа на животното с екаризажна кола или за загробване по реда, определен от общината. Без такъв документ стопаните няма да могат да кандидатстват за финансова помощ.
Кметовете получиха и практически указания какви мерки трябва да предприемат по контрола за движение на животните, нерегламентираната търговия с животни и задължителните инсектицидни обработки. Изпълнението на заповедта е възложено на ресорния зам.-кмет Исмет Бабучи, а според инж. Живков са предприети адекватни мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването “син език” на територията на общината.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай