Велинград - online - Всеки първи клас е вълнение и изпитание 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Всеки първи клас е вълнение и изпитание
Публикувано 2014-09-16 09:20:45 от Темпо

Цвета Гергова e старши учител в начален етап от средното образование, преподавател в I -–IV клас в ОУ “Неофит Рилски” - Велинград. Има 26 години педагогически стаж, бакалавър, с придобита Пета професионално квалификационна степен. Създала е стотици електронни уроци и презентации на бележити дати и събития, които чрез Интернет са станали достояние на учители, родители и ученици от цялата страна и за български деца, живеещи и учещи в чужбина. Става автор на електронен вариант на учебници по Математика за I - IV клас на издателство “Булвест 2000” и участва в авторския екип на “Методически разработки” за I - III клас.
Работи с компютърни програми и различни софтуерни продукти. Използва в работата си ENVISION - един компютър с много мишки и Jumpido – серия образователни игри за началното образование. През 2012 г. участва в Международната научна конференция в ЮЗУ Благоевград и в научно-образователния форум ДИУУ в София с издадени публикации. Споделя опита си с учители от цялата страна, с новаторски дух използва във всекидневната си работа интерактивни методи на преподаване и безрезервно дарява творческите и методическите си идеи. От 2010 до 2012 г. е заместник-председател на Сдружение “Начално образование”. Участва в множество тренинги, обучения и семинари като лектор и организатор на национално и областно ниво, в националните педагогически четения и в конкурси.
За всеотдайната си дейност като преподавател и педагог Цвета Гергова е определена за Учител на годината в община Велинград за 2006, 2007, 2008 и 2009 г., когато е номинирана за Учител на годината и участва в празничен прием при президента на Р България. През 2013 г. получава грамота от Синдиката на българските учители. Удостоена е с Почетна грамота “Константин Величков” на МОН - отличието се връчва на 1 ноември, Ден на народните будители. Наградата е учредена със заповед на министъра на образованието и науката за удостояване на учители с високи постижения в професионалната дейност и принос в развитието на българското образование, категория “Методическа, творческа и иновативна дейност”.
Няколко дни преди началото на новата учебна година разговаряме с Цвета Гергова за вълненията около първия учебен ден.

- Г-жо Гергова, започва поредната нова учебна година. Какви са очакванията и предизвикателствата за Вас сега?
- Макар и шаблонно да звучи, 15 септември е символична дата за всеки по призвание български учител. Независимо от педагогическия стаж и броя на учениците, съпътствали професионалния ни живот, независимо от опита и рутината, които сме придобили в практиката, вълнението и емоциите от поредната нова учебна година са неразделна част от нас. Традицията е жива, защото всички сме водени от безусловната обич към децата. Кой може да е безразличен от медния звън на първото училищно звънче, на китката здравец в детската ръка, на излятата от менче вода с пожелание за благополучие, на трепетното очакване в очите на родителите, на върволицата деца, поели развълнувано към класните стаи!...
Очаквам приемането на нов Закон за училищното образование - той не търпи отлагане, защото се нуждаем от промяна на учебните програми и съдържание. Нужни са ни нови учебници с качествена промяна в тях. Това, което ще изучават децата, трябва да бъде поднесено интересно и в по-голяма степен свързано с приложението му в реалния живот. Репродуктивното учене трябва да отстъпи мястото на творческото. Защото всяко знание, минало през опита, е по-бързо и трайно усвоявано.
Предизвикателствата на днешния ден за мен са новите технологии. Колкото по-бързо и стремглаво се развиват и променят, толкова по-бързо ние, учителите, трябва да се адаптираме към тях. Училището и класните стаи на бъдещето са различни в мечтите на децата от новото поколение. Но новаторството не трябва да зачерква традициите. Затова в работата си като учител искам да запазя ценния опит от миналото, но и всеки ден да откривам и прилагам най-новото от технологиите в своята работа.
- Ще водите паралелка в първи клас. От опита, който имате, какво е най-важно в работата с първокласниците?
- Признавам, че всеки първи клас е не само трепетно вълнение, но и изпитание. Тръгването на училище е много специален момент, в който малкото дете поема своя голям път на откривател - навън към света и навътре към самия себе си. Политиката на нашето ОУ “Неофит Рилски”, е да осъществим добра приемственост на децата от детската градина и постъпването им в първи клас. 15 септември е предхождан от многобройните срещи, открити уроци, тържества, разговори с родители и деца. Съвсем скоро проведох първа родителска среща, в която споделих, че голямата ни отговорност е да създадем условия децата да растат възможно най-здрави, главната ни задача е да помогнем на всяко дете да се чувства ценено и да вярва в способностите си, основното ни предизвикателство е да изградим качествени човешки отношения между нас и децата, и между самите тях. Опитът ме е научил, че успехът се гради в търсене на път до индивидуалността. Всяко дете е различно, то е уникално по своему и учителят трябва да открие дарбата и заложените умения, за да го мотивира в развитието и усъвършенстването им. Детето трябва да има желание за учене, да се чувства спокойно и добре в класната стая, да открива радост в игрите и споделя добри приятелства.
- А конкретно какви са впечатленията Ви от специфичната и определено трудна работа с децата от ромски произход?
- Ромският дял в класовете ми е малък и не срещам трудностите, както колегите ми, които работят със 100% ромски състав на паралелките. Важното при работата с тези деца е да се осигури по-дълъг период на адаптация, за да може те да се социализират по-успешно. От съществено значение е и всеки учител да търси начини да провокира естествената им любознателност, да прилага разнообразни начини за приобщаването им към учебните задачи, като ги усложнява постепенно. Ако тези деца се включват в екипна работа, в която всеки от тях има възможна за изява, ако се стимулира всеки конкретен, дори и малък резултат в клас, те ще се адаптират към училищната среда по-бързо, ще бъдат стимулирани да се справят с нелеките понякога учебни задачи.
- Как родителите могат да помогнат за успеха на своите деца в училището? Кажете поне три техни стъпки в правилната посока!
- Същественото, което родителите трябва да запомнят, е това, че те са най-важните учители в живота на техните деца. Те имат привилегията и отговорността да споделят света с тях. Разговорите са най-добрият начин да се разбира гледната точка, мечтите и интереса на детето. Да проявяват повече търпение при многобройни въпроси и помощ при откриване на отговорите. Да поощряват постиженията и да не санкционират за неуспехите. Нека всеки родител помогне на своето дете да изгради кураж да прави грешки, да ги поправя, да се учи от тях и да върви смело напред.
- Вие сте от учителите блогъри, които използват интернет пространството, за да споделяте опита си. Какви са възможностите на един такъв блог?
- Смело мога да кажа - безгранични! Представете си опита, възможностите и споделената практика на няколко стотици учители, водени от една обща идея - да дадат всичко от себе си за образованието на децата. Невероятно е усещането да бъдеш полезен не само на себе си. Усещането, че учителят може да съзидава не само в класната стая, но и далеч извън нея, да претворява и преоткрива не само детския свят, а и света на професионалистите, да среща пътища, идеи и реализация. Визирам БГ.ЛОГ “Начално образование” (bglog.net/nachobrazovanie), за който и друг път съм казвала, че съм благодарна за най-добрата школа, която получих там и най-добрите приятели, които имах възможност да срещна.
- Вашето пожелание за учениците и учителите в началото на предстоящата учебна година?
- На всички - бъдете здрави! Нека новата учебна година бъде успешна, спорна и ползотворна! Повече вдъхновение, постоянство и удовлетвореност от резултатите на всеотдайния ни труд!
Георги Стоянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай