Велинград - online - Изографисването на параклиса “Св. Власий” продължава 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изографисването на параклиса “Св. Власий” продължава
Публикувано 2014-09-30 09:30:18 от Темпо

На 30 август лично Пловдивският митрополит Николай освети и благослови новия параклис в кв. Каменица, носещ името на Св. Власий. Строежът на храма приключи, но изографисването на стените и олтара все още продължава. Веднага след освещаването започва и изписването на купола, а вече 3 седмици след това се рисуват и стените.

Заварихме в храма една от художничките - Миглена Кирилова от Русе, която е командирована във Велинград за изографисването и работи по 12-13 часа на ден, за да бъде завършен изцяло параклисът. Тя е участвала и в изрисуването на иконите, които са поставени на иконостаса. Иконописта не е никак лесна дейност и изисква голяма концентрация, отдаденост, доста усилия, лишения и не на последно място - вяра. Известно е, че повечето художници-зографи се отдават на пост и молитви за успешна работа, докато рисуват иконите. Талантът да можеш и да успяваш в изографисването на светите образи и сцени е дар от Бога и не на всеки художник се отдава да се справя с иконописта.
Младата художничка от Русе е завършила паралелка по живопис и допълнително се обучава при доц. Милен Минчев, преподавател в Русенския университет, на когото дължи много. След изографисването на стените в параклиса остава да се изрисува и олтарът, но там ще работи мъж, защото според канона не е редно жени да влизат в “Светая Светих”. Има и изключения, когато и жени се допускат в олтара, но само при дадено разрешение от владика.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България