Велинград - online - Новият ТИЦ разказва историята на крепостта Цепина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новият ТИЦ разказва историята на крепостта Цепина
Публикувано 2014-09-30 09:52:26 от Темпо

Изложба “Средновековната крепост Цепина” беше открита на 27 септември в две от залите на обособения в близост до крепостта Цепина нов Туристически информационен център. Експозицията е дело на екип от специалисти от Регионален исторически музей - Пазарджик и цели да представи историята и резултатите от археологическите проучвания на крепостта. Изложбата откри директорът на РИМ-Пазарджик Борис Хаджийски, а за историята и експонатите разказа Величка Мацанова, в присъствието на кметa на община Ракитово Любомир Петков и кметa на село Дорково Николай Ковачев.

В експозиционните зали са разработени две основни теми: “Крепостта “Цепина“ през вековете“ и “История на проучванията на крепостта “Цепина“. Първата тема е представена чрез оригинални артефакти от дългогодишните археологическите разкопки. През периода IХ до III в. пр. Хр. скалистото възвишение е светилище от открит тип на местното тракийско племе беси. От този период в експозицията са представени култова пластика и керамика, дала името на този вид - керамика тип “Цепина“ в Родопите и страната. Експозицията представя и периода след християнизирането на бесите в края на IV век от епископ Никита Ремесиански, когато тук възниква значим християнски комплекс. Периодът е застъпен от добре изразена гражданска и църковна архитектура. Акцент при разработването на първата основна тема е “Цепина през ХII - ХIV век“, разкриващи разцвета на крепостта в началото на ХIII век, когато тя е престолнина на деспот Алексий Слав (1207-1216). Втората тема е разработена чрез богат фотодокументален материал (карти, планове, фотографии, текстове). Представени са и оригинални издания на проучвателите, посветени на изследванията на крепостта и научно-популярните статии на краеведите.
Изложбата е част от проект на общината по Оперативна програма “Регионално развитие“, в рамките на който са направени и рекламни материали, за да се повиши интереса на туристите към крепостта “Цепина” като една от главните културни и исторически забележителности на региона.
Елена Зарева, ОА-Ракитово

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай