Велинград - online - “Американски импресии” или изкуство отвъд океана 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Американски импресии” или изкуство отвъд океана
Публикувано 2014-09-30 10:01:11 от Темпо

Американският творец Браян Бейти, който определя сам себе си като “художник от Юта”, гостува за втори път във Велинград. През 2011 г. той предизвика голям интерес с резбованите яйца, събрани в изложбата “Творения от светлина”, а на 23 септември 2014 г. в галерията в Къщата на Цвета бе открита новата му експозиция, наречена “Американски импресии”.

Гостуването на Браян Бейти се осъществява с помощта на посолството на САЩ в нашата страна и Исторически музей - Велинград, чиято директорка Снежана Велева припомни как демонстрациите на новата и различна техника на резбоване на черипки от яйца с парагравьор през 2011 г. вдъхновиха и велинградски майсторки на писани яйца за нови търсения. Георги Куманов, етнолог в музея, представи настоящата изложба като “изкуство отвъд океана” и съвкупност от няколко теми. В центъра на експозицията са познатите резбовани яйца, сред които отново можем да видим щраусово яйце с българския герб наред с изключително фини пеперуди, изработени от яйчени черупки. Втората тема са индианските мотиви, които присъстват върху яйца, оригинални тъкани и кратунки с впечатляващи украси и творчески решения. Третата тема са бижутата с орнаменти от камъни и черупки от яйца и различни предмети, изработени от кората на памуково дърво. Г-н Куманов също се върна към 2011 г. с оценката, че благодарение на показаната от Браян Бейти техника с парагравьор местни майсторки са възстановили една забравена от десетилетия традиция. Самият художник не скри вълнението си, че отново е във Велинград, сподели, че първото му гостуване в голяма степен е променила живота му и благодари на всички домакини и гости на изложбата. Тя бе официално открита от Нели Стефанова, началник на отдел “Образование, култура и вероизповедания” в общината с пожелание за много посетители и последователи на изкуството на Браян Бейти.
Сред гостите на откриването бяха част от велинградските майсторки на писани яйца, които работят и с парагравьор. За тях и за всички, които проявяват интерес, на 30 септември и 1 октомври в Историческия музей във Велинград американският художник ще направи демонстрации на нови техники. А изложбата в залата на втория етаж в Къщата на Цвета ще продължи да 12 актомври 2014 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води