Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Робството на новото време: да живееш в правова държава с нисък доход 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПРЯКА РЕЧ: Робството на новото време: да живееш в правова държава с нисък доход
Публикувано 2014-09-30 10:06:44 от Темпо

Не съществува никаква пречка, нито икономическа, нито политическа за това минималната заплата и пенсия в България да бъдат увеличени на поне 1000 лева. В същото време ползите от увеличението на минималния праг са огромни.

В Европейския съюз сме от 2007 година, приехме всички стандарти, изисквания и директиви. Усвоили сме най-малко европейски субсидии, позволихме на западните компании да правят каквото си искат в България, като започнем от банки, електроразпределителни дружества, търговски вериги и какво ли не. Безропотно следваме тежки изисквания за финансова стабилност и дори не смеем да поискаме пари за спасяване на наши банки.
Нашите ниски доходи нямат аналог никъде в Европа, не смеем да надигнем глава дори за критичния минимум, който другите държави не биха посмяли да пипнат независимо от икономическите турболенции. Този минимум, който някои наричат “безусловен базов доход”, е задължителен за всяка европейска държава без оглед на това какво и колко произвежда съответната държава.
Ползите от вдигане на минималния праг са огромни, но ще изложа само някои от тях. На първо място ще се увеличи потреблението, което ще увеличи брутния вътрешен продукт с поне 30%. Корупцията, емиграционните вълни и сивата икономика ще намалеят с минимум 50%. Ясно е, че в света на икономиката няма ниво на достъчност, но тук става въпрос за критичния санитарен минимум, който отговаря на европейските стандарти.
Не на последно място е моралният аспект. Това, което се случва в момента, е съвременен геноцид. Да живееш в правова държава с нисък доход е робството на новото време, което е по- жестоко от времето на крепостните селяни. Ясно е, че който и да дойде на власт, ще краде, но нека преди всичко договори увеличение на нашата минимална заплата и пенсия в Европа. Съвсем малко напън е необходим, има всички инструменти като създаване на зависимост заради нашето географско положение например. Освен това с цената на глад и мизерия народът е предоставил на нашите управляващи перфектни макроикономически показатели. Трябва да си най-неспособният преговарящ, за да не можеш да се пребориш за тази малка и незначителна промяна в нашия бюджет.
Това освен всичко ще създаде и адекватни избиратели, които няма да продават гласа си за една мешана скара. Също така народът ще промени отношението си към политическата класа, няма да ги кълне толкова за това кой какво ял, къде и с коя спал и т.н.
Е, ще променим някои цифрички в нашите отчети, като ще станат временно със знак минус, но ползите ще са огромни. Посоката е ясна, важно е сега да действаме и да знаем какво искаме от тези, които ще дойдат на власт.
Николай Ников, икономист

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай