Велинград - online - Избираме 9 депутати, чакат се изненади от преференциалния вот 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Избираме 9 депутати, чакат се изненади от преференциалния вот
Публикувано 2014-09-30 10:15:01 от Темпо

Тази неделя, 5 октомври 2014 г., ще избираме своите представители в 43-то Народно събрание. Жителите на община Велинград ще гласуват в 53 секции, от които 26 във Велинград. Това са последните избори, на които в рамките на община Велинград ще гласуват и жителите на Сърница, Побит камък и Медени поляни,, тъй като от 1 януари 2015 г. те се отделят в самостоятелна община.

В изборния ден хората със затруднено придвижване и зрителни проблеми ще могат да упражнят правото си на глас в три секции във Велинград - 6-та, 13-та и 18-та, в 36-та секция в Драгиново и 59-та секция в Сърница. За разлика от европейските избори през май 2014 г., на парламентарния вот във Велинград няма да има секции с паралелно машинно гласуване.
Избирателите могат да направят справка за секцията, в която ще гласуват, в списъците, които са разлепени на определените за целта места и на официалния сайт на общината. Там е публикуван и списък на лицата, заличени от избирателните списъци.
В секциите ще работят общо 443 членове на секционни избирателни комисии (СИК). На 26 септември в голямата зала на общината се проведе обучение за техните членове. Определени са и възнагражденията за изборния ден: членовете на СИК ще получат по 55 лева, зам.-председателите и секретарите - по 65, а председателите - по 71 лева. Допълнително по 20 лева ще вземат представителите на комисиите, които носят протокола от гласуването в РИК - Пазарджик.
В РИК - Пазарджик продължава регистрацията на застъпниците на политическите партии и коалиции, които ще имат право отблизо да следят провеждането на изборите и са един от начините за легално плащане от страна на партиите към техни поддръжници. Към 28 септември броят на застъпниците доближаваше 900, въпреки че само 4 партийни централи бяха регистрирали имената им в РИК. До момента с най-голям брой застъпници в 13-ти Пазарджишки избирателен район е България без цензура - 334, следвана от АБВ - 273, ДПС - 212 и Република БГ - 49. Срокът за регистрация на застъпници още не е изтекъл, така че с наближаването на изборния ден броят им ще расте.
На 29 септември в Областната управа в Пазарджик са получени бюлетините за парламентарните избори. В интегралната бюлетина за нашия избирателен район има 25 партии и коалиции с общо 209 кандидати за депутати. На 5 октомври 2014 г. 13-ти Пазарджишки избирателен район ще излъчи 9 народни представители за новото Народно събрание. Припомняме, че на последните парламентарни избори през май 2013 г. разпределението на мандатите беше по 3 за ГЕРБ и БСП, 2 за ДПС и 1 за Атака, а през юли 2009 г. ГЕРБ получи 5 мандата (един от тях - мажоритарно), а БСП и ДПС по 2.
Новото в изборите за 43-то Народно събрание е преференциалното гласуване, което дава възможност на избирателя да подкрепи конкретен кандидат в листата на избраната от него партия. Преференциите сложиха сериозен отпечатък върху предизборната кампания, тъй като много от кандидатите, включително във Велинград, избраха различни самостоятелни форми на агитация, за да печелят собствени привърженици. На 5 октомври ще видим дали това ще повиши избирателната активност, дали ще размести подредените от партийните централи листи или бариерата за преференциалния вот от 7% ще се окаже на теория преодолима, но на практика твърде висока за лични амбиции. При всички положения изненади и изненадани ще има.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води