Велинград - online - В битката за парламента: за първи път ГЕРБ победи ДПС в община Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В битката за парламента: за първи път ГЕРБ победи ДПС в община Велинград
Публикувано 2014-10-07 19:03:41 от Темпо

В община Велинград извънредните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. приключиха с историческа победа за ГЕРБ и историческа загуба за ДПС. Със събраните 5017 гласа ДПС загуби позицията си на първа политическа сила в общината, докато с подкрепата на 6087 избиратели ГЕРБ за първи път се изкачи на позицията на победител в парламентарен вот. В общината БСП запазва традиционното си за последните години трето място, но с най-ниския от 2009 г. насам резултат от 2279 гласа.

Предизборната кампания във Велинград този път протече невидимо: публичните срещи на кандидат-депутатите бяха по-скоро изключение, митинги и концерти нямаше, партиите масово заложиха на различни начини за убеждаване “от врата на врата”. Не само нямаше предизборни битки и дебати или лидерски сблъсъци, а липсваха дори сигнали за нарушения. За сметка на това имаше регистрация на дълги списъци със застъпници на партиите, като общият им брой в 13-ти Пазарджишки многомандатен район надхвърли 2500.
Прекият резултат се видя в изборния ден, когато само 45% от общо 36 395 избиратели в общината упражниха правото си на глас. За разлика от повечето предишни избори, когато жителите на селищата от общината винаги гласуваха масово, този път избирателната активност във Велинград беше почти изравнена. От 21 432 избиратели във Велинград своя глас в парламентарния вот дадоха 9 573 човека - 44.6%. В селищата от общината от общия брой 14 963 избиратели гласуваха 7 117 човека - 47.6%.
Денят на изборите протече спокойно и при стройна организация в 53-те секции на територията на общината. Единственият подаден сигнал в РИК - Пазарджик беше за 19 бюлетини в секция в Драгиново, откъснати от кочана заедно и пуснати в урната заедно с малките триъгълни отрязъци, за които бе поискано анулиране. Решението на РИК бе, че жалбата е неоснователна. На територията на областта бяха подадени 9 сигнала за купуване на гласове, за които са образувани проверки.
На тези избори най-голямата трудност за членовете на секционните избирателни комисии (СИК) беше броенето на преференциалните гласове за кандидатите от всичките 25 партийни листи. Трудности създадоха и обичайни проблеми с техниката като неработещи принтери в част от секциите.
Първите неофициални резултати от вота на велинградчани станаха ясни късно вечерта и през нощта на 5 срещу 6 октомври 2014 г. В партийните централи броиха и пресмятаха, но не празнуваха, защото за всички бе ясно, че в шарения 8-партиен парламент следизборните преговори и пазарлъци тепърва започват. На местно ниво подреждането и пренареждането за 43-тото Народно събрание изглежда така:

За първи път ГЕРБ е първа политическа сила на парламентарни избори в общината
На най-успешните за ГЕРБ парламентарни избори през юли 2009 г. партията спечели 7107 гласа в община Велинград, но остана втора след ДПС с разлика от около 3000 гласа. През май 2013 г. ГЕРБ събра 5296 гласа и скъси дистанцията с ДПС до 300 гласа. От евровота през май 2014 г., на който за листата на ГЕРБ гласуваха 2700 избиратели, до извънредните избори на 5 октомври партията на Бойко Борисов успя да мобилизира подкрепата на 6087 гласоподаватели и да победи ДПС с преднина от повече от 1000 гласа.
Принос за високия резултат за ГЕРБ има и преференциалното гласуване, в което силен резултат записа поставеният на последното 18-то място в листата общински съветник Димитър Гечев.Той събра 1675 преференциални гласа в община Велинград, изпреварвайки петата в листата Дияна Кехайова, която подкрепиха с преференциален вот 1212 привърженици на ГЕРБ. С високия си резултат на областно ниво Димитър Гечев има големи шансове да стане депутат, но това ще е ясно след окончателното решение на ЦИК.

Избирателите на ДПС рекордно пасивни
ДПС записа антирекорд за парламентарни избори в община Велинград. През 2009 г. листата с водач Делян Пеевски бе мощно подкрепена с 10 470 гласа, през 2013 г. зад ДПС и Пеевски застанаха 5596 избиратели, на евровота преди месеци същата конфигурация получи над 7300 гласа. На фона на предишните победи сега ДПС бележи най-ниския си резултат от 5017 гласа. Избирателната активност в слищата от общината, които дават най-много гласове за ДПС, бе рекордно ниска - вместо обичайните 70-80% сега до урните на много места отидоха под 50% от хората.

БСП отново трети, но с нисък вот
През 2009 г. листата на БСП спечели 3003 гласа в община Велинград, които през май 2013 г. нараснаха до 4321. Тенденцията към спад се видя на евровота през май 2014., когато за БСП гласуваха 1900 и се потвърди на извънредните парламентарни избори. Социалистите отново са трета полотическа сила, но събраните 2279 гласа са почти двойно по-малко в сравнение с парламентарния вот от преди 1 година.

На четвърта позиция в общината е новосформираният Патриотичен блок - НФСБ и ВМРО, за който са гласували 676 избиратели. С минимална разлика на пето място остава Реформаторският блок, подкрепен от 670 гласа. На шесто място в общината с 593 гласа е България без цензура, която само преди няколко месеца на евроизборите успя да получи 1750 гласа, но сега губи голяма част от тях. Седмото място е за Атака, подкрепена от 581 гласа - наполовина по-малко от спечелените през май 2013 1029 бюлетини. С резултат от 371 гласа на осмо място остава АБВ.
Под бариерата от 4% и извън 43-тото Народно събрание остават 17 партии, чиито резултати за община Велинград са: Движение 21 - 95, Българска социалдемокрация - 30, БНС-НД - 22, Новото време - 9, Обединена България - 43, СДП - 27, Нова България - 63, Общ. за нова България - 14, НДСВ - 20, Левица и Зелена партия - 24, Десните - 10, Нова алтернатива - 16, Глас народен - 93, Партия на зелените - 14, Нова сила - 19, Зелените - 28, Република БГ - 34.
Всички изброени резултати са неофициални и не са окончателни. Повече за парламентарния вот в детайли, за разпределението на 9-те мандата в нашия избирателен район и имената на новите депутати - в следващия брой.
Темпо

Таблица с резултатите по секции ще намерите в печатното издание на вестника.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води