Велинград - online - Защо си струва да се учи физика 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо си струва да се учи физика
Публикувано 2014-10-14 20:00:41 от Темпо

Необикновен подарък за рождения си ден получи г-жа Весела Тодорова, експерт по природни науки в Регионалния инспекторат по образование - поздрави от Велинград и Женева едновременно. Това стана възможно на 9 октомври благодарение на видеоконферентната връзка между мултимедийния кабинет в СОУ “Васил Левски” във Велинград и една от залите на ЦЕРН (Европейски център за ядрени изследвания) в Женева. Във Велинград учениците Димитър Дулев и Светослав Кепчелев свириха на китари “Happy Вirthday”, а в Швейцария заложиха на българското “Многая лета”. Изненадана и щастлива, г-жа Тодорова пожела на всички ученици не само да посетят ЦЕРН, а и да работят там.

След “веселата част” дойде ред на разговора, в който участваха дванадесетокласници от училището-домакин и СОУ “Св. Климент Охридски” Ракитово и преподаватели по физика от двете общини, сред които вече гостувалите в ЦЕРН Емил Моллов, Гроздан Халачев и Марияна Радева. В директната връзка от ЦЕРН се включиха Зори Захариева - инженер по системи за управление на ускорители, Свежина Димитрова - директор на Българската астрономическа лаборатория във Варна, проф. Роман Захариев от Института по системен инженеринг и роботика към БАН, Пламен Инджиев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, Йордан Глушков - физик от Софийския университет, а онлайн участваха Георги Янчев и Петър Ванков. Приветствие към участниците отправи директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов, към поздравите се присъедини и преподавателят по физика Гроздан Халачев, който подчерта, че популяризират видяното и наученото в ЦЕРН и искат да запалят у учениците искра любов към физиката.
Живият интерес на дванадесетокласниците пролича във въпросите им към българските учени в ЦЕРН: проблем ли е радиацията, опасен ли е големият адронен колайдер за планетата Земя и за човечеството, защо си струва да се учи физика. Учените успокоиха, че в тунела на ускорителя винаги има радиация, но има и строги системи за предпазване на персонала, а хората, които посещават ЦЕРН не получават никаква доза радиация. Няма опасност и от работата на колайдера, пред който стоят още големи научни задачи и предизвикателства - поне една причина, заради която си заслужава да се учи физика.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води