Велинград - online - На посещение в джамия и църква в Одрин 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На посещение в джамия и църква в Одрин
Публикувано 2014-10-24 18:02:18 от Темпо

През октомври Дневният център за възрастни хора с увреждания във Велинград приятно ни изненада с екскурзия до Одрин. Градът се намира на 273 км от Велинград, в турската част на Тракия. Има славата на университетски център, а Тракийският университет има много добър медицински факултет, болница, а също и симфоничен оркестър.

Всички основни улици започват от централния площад, които е заобиколен от три имперски джамии - “Селимие”, “Уч Шефефли” и старата джамия “Талат паша - Булвари”. Ние посетихме “Селемие”, най-голямата гордост на града, втора по големина в Турция. Храмът е дело на архитект Мимар Синан, работил по времето на няколко султана и проектирал около 400 джамии, мостове и фонтани. Архитектът е измайсторил чудни плетеници на всички 384 тесни прозореца. Куполът на “Селемие” е висок 44 м с диаметър 32 м. Издигната е върху 8 мраморни колони, има 4 минарета, които се виждат от далече. Джамията е имала 1000 прозореца, но един е зазидан и в момента броят им е 999. Тя е в центъра на комплекс от болница, училище, библиотека, ислямска академия и други научни центрове.
В Одрин има две български църкви - “Св.св. Константин и Елена” и “Св. Георги”. Ние посетихме църквата “Св. Георги”, в която има много български кътове и библиотека с български книги. От името на читалище “Отец Паисий” с председател Цветан Котев беше подарена енциклопедия “Чепино” на авторски колектив начело с Михаил Алексиев, а г-жа Бабечка подари и плетени терлици.
Храмът “Св. Героги” се намира в квартала “Кайък”, махала “Барутлук”. Някога това е била една от българските махали в Одрин. Основите на църквата са положени през 1880 г. и е завършена през същата година. През 1951 г. църквата затваря врати, за да ги отвори чак през 2004 г. тържествено, след основен ремонт. По време на ремонта в реставрацията на иконите е взела участие и нашата съгражданка Светла Граданска, завършила Художествената академия с профил иконопис и реставрация. В нашата група беше и нейният баща Асен Градански.
В областта около Одрин българите са побеждавали византийците неколкократно. Цар Калоян през 1205 г. разгромява армията на латинския император и пленява Балдуин II.
Днес Одрин има 156 155 жители. Посетихме петъчния пазар и голям мол. Тръгнахме си за България с много впечатления, като благодарим на фирма “Оазис-А” с екскурзовод Иван Асьов и шофьoр Благо Папазов за приятното пътуване и запознаване с всички забележителности по местата, където минавахме. След като пресякохме българската граница, Асен Градански запя “Моя страна, моя България”. Така, весели и доволни, въпреки трудната ни подвижност и с помощта на грижовния персонал на Дневния център начело с директорката Ели Янева-Зисова, се завърнахме във Велинград.
Босилkа Пеева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води