Велинград - online - Едно семейство с много таланти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Едно семейство с много таланти
Публикувано 2014-10-24 18:16:44 от Темпо

От 16 октомври до 16 ноември залите на двата етажа в Художествената галерия във Велинград приютяват две изложби на семейство Румен и Недялка Ракшиеви. Събрахме двете изложби, защото и животът е събрал техните автори, каза на откриването директорката на Историческия музей Снежана Велева.

За сътвореното от своите родители разказа доц. д-р Светла Ракшиева, директор на Националния етнографски музей към БАН, добре позната във Велинград като майсторка на писани яйца и автор на книга по темата. Тя сподели, че приживе баща й Румен Ракшиев не е направил самостоятелна изложба, смятал това за суета, а след неговата смърт двете с майка й решили да съберат и покажат сътвореното от него. А то е ценно и изключително многообразно: работил е по оформлението на много книги, илюстрирал е учебници по различни предмети, усъвършенствал се е в областта на графиката с молив, въглен и перо. Хобито, в което е вложил сърце и душа, е изработката на предмети, спазвайки стила и украсата на праисторическата керамика. Изпод талантливите му ръце са излезли красиви малки пластики от дърво на животни, човешки фигури и митични същества. В изложбата е показан и кирилски шрифт за компютър, изработен заедно с Кирил Гюлеметов от Брацигово, който е с много красива графика, но за съжаление е останал неприложен. А учениците от различни възрасти с най-голям интерес разгледаха познатите от свои учебници и 3D чертежите в сложната дискриптивна геометрия, също дело на художника.
В друга област, но също с много умение, търпение и творчески поглед работи Недялка Русева-Ракшиева. Повече от 20 години тя се занимава с кене - фина шита дантела, която не се плете на една кука, а с обикновена шевна игра и завързване на всяко възелче. Техниката на нежната като паяжина дантела идва от Изток, но е много популярна в Копривщица и българските майсторки имат голям принос към нейното обогатяване и развитие. Показаните блузи, къпички, шалове са дело на много дни и нощи труд и фантазия, изпълнени в романтичен и запомнящ се стил. Изложбата кене под наслов “Лале ли си, зюмбюл ли си” е и базар, така че ако харесате някоя от дрехите-уникати, можете да я закупите.
Изложбата бе открита от Нели Стефанова, началник отдел “Образование, култура и вероизповедания” в общината. Хубав знак е, че това стана в присъствието на приятели и съратници на музея от дружеството на армъните, ученици и преподаватели по изобразително изкуство от “В. Левски”, “Св.св. Кирил и Методий”, “Н. Рилски”, “М. Драгинов”, майсторки на писани яйца, американският творец Брайън Бейти и велинградчани с афинитет към изкуството.
Елена Баева


_MEDIANAME : izlijba_rakshevi_drehi.tif   

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай