Велинград - online - Читалище с венче от здравец 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалище с венче от здравец
Публикувано 2014-10-24 18:29:08 от Темпо

Читалищната сцена има ценни тайни и една от тях е, че умее да събира на едно място много поколения. В тържествената вечер на 17 октомври 2014 г. на сцената на Народно читалище “Васил Левски-1904” във Велинград рамо до рамо пяха и танцуваха самодейци от различни поколения: дамите от Групата за стари градски песни “Вела”, певците от Мъжката фолклорна група, децата от ансамбъла за народни песни и танци “Здравче-венче”. Всеки от съставите показа най-доброто от своята програма, а всички заедно изпяха “Многая лета” в чест на 110 години от създаването на читалището в Каменица. Големият юбилей подслони под крилото си и един по-малък, но хвърлящ мост към бъдещето с дъха и силата на здравеца и младостта - 25 години от основаването на “Здравче-венче”.

Публиката препълни читалищния салон, а взривовете от аплодисменти следваха стъпките и ритъма на песните и танците. Център и кулминация на празничния спектакъл бяха изпълненията на ансамбъл “Здравче-венче”. С “Граовски ритми” и “Полъх от Велинградско” музикантите, певците и танцьорите заредиха залата с магията на българското. И точно като момата, която шари шарен чорап, изтъкаха цял един свят от музика, багри и танци - света на нашия роден край.
Уважение към труда и постиженията на юбилярите засвидетелстваха многото гости, сред които г-жа Веселина Гиздова - хореограф-постановчик и създател на “Здравче-венче”, Атанас Чолаков - главен худ. ръководител на ансамбъл “Пазарджик”, историкът акад. Георги Марков, приятели от местните читалища и училища, музея, ОДК, Дружество за защита на Родопите, общината, местни фирми и много други. Дълъг е списъкът на поздравителните адреси, на цветята и символичните подаръци, сред които и стихотворението “Читалището - чудото българско”, изпратено с посвещение от велинградчанина Тодор Керин. В атмосферата на празника награда получи единадесетокласникът от СОУ “Васил Левски” Красимир Терзиев, който спечели конкурса за есе “Читалището - извор на мъдрост и духовна светлина”.
“Браво на децата на Велинград” бе най-честата оценка на хората след концерта. Това е оценката и за всички самодейци от НЧ “В. Левски-1904”, за ръководителите на съставите: Илия Пещерски на ГСГП “Вела”, Цанко Пашов на Мъжката фолклорна група, Иван Иванов, Бойка Радивоева-Гончева, Мая Пещерска на “Здравче-венче” и водещата на празничния концерт Ани Станкова, за ръководството на читалището в лицето на председателя Иванка Шалева и секретаря Илияна Капсъзова и за усилията на целия читалищен колектив за подготовката на тържествената вечер. Двата юбилея заслужаваха достоен празник - точно такъв, какъвто го видяхме и аплодирахме на 17 октомври 2014 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България