Велинград - online - Само трима граждани дойдоха на общественото обсъждане на ОУП 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Само трима граждани дойдоха на общественото обсъждане на ОУП
Публикувано 2014-10-28 09:31:40 от Темпо

Почти 7 години и десетки съгласувания с инстанции отне работата по изготвянето на новия Общ устройствен план (ОУП) на община Велинград. Началото е поставено от екип на “Национален център за териториално развитие” ЕАД през 2007 г., а на 21 октомври 2014 г. се състоя един от особено важните етапи от приемането на плана - общественото обсъждане. За голямо съжаление, жителите на нашата община останаха верни на наложилата се през последните години пасивност и в голямата зала дойдоха точно трима граждани (останалите присъстващи бяха представители на ОА, а Общинският съвет бе представен единствено от председателя Д. Кехайова).

Проф. д-р арх. Веселина Троева, ръководител на фирмата, изготвила Общия устройствен план, разказа повече за неговата философия и задачи. Планът обхваща цялата територия на общината, като определя най-важните зони за обитаване, производство, комуникации, строителни граници и т.н. Включени са всички елементи на инфраструктурата под и над земята, защитените природни, културни и археологически обекти, търсено е единството между комплексното устройство на общината и природните дадености.
Като основен комуникационен проблем бе посочен околовръстният път на Велинград, заради който в момента целият поток от тежкотоварни автомобили преминава през центъра на курорта. Авторите на ОУП смятат, че това е недопустимо и предлагат изграждане на 5-километрова отсечка републиканска пътна мрежа от Аврамови колиби до Абланица, която да се свърже с третокласната пътна мрежа и да даде възможност преминаващите транзитно камиони и автомобили да влизат в промишлената зона на Велинград. Този вариант е заложен в ОУП, което ще позволи на базата на плана общината да търси финансиране с европейски средства.
Новият ОУП предвижда зоната на обитаване на Велинград да се разширява в две основни посоки - от кв. Каменица към Драгиново и от кв. Лъджене към Марина ливада. Урбанистите предвиждат след закриването на депото за отпадъци над Каменица Велинград и Драгиново да се обединят в един мегаполис. Квартал Чепино ще се разширява предимно към земеделските земи в южна посока, без да се навлиза в горския фонд. Промишлената зона на Велинград е ситуирана от двете страни на околовръстния път и ще се развива в посока хмеловите полета и отново към Драгиново.
ОУП е разработен за всички населени места в община Велинград, включително и за Сърница, която скоро ще се отдели в самостоятелна община. Планът маркира териториите на земеделските земи, които са съгласувани с МРРБ и МЗХ, което би улеснило бъдещи инвестиции в района.
Най-тежката част от многобройните съгласувания на плана е свързана с екологичните проблеми и наличието на много голям брой природни забележителности и защитени местности. Тяхното включване в ОУП също е шанс общината да кандидатства по европроекти. ОУП дава статут на парк на Клептуза, а в зоната на микроязовира са включени съществуващите първоначални разработки за голф игрище с площадка за кацане на хеликоптери.
Общият устройствен план маркира и още два важни проблема на Велинград: изграждане на депа за строителни отпадъци и на приют за бездомни кучета в промишлените зони. Заложена е задължителната според европейските изисквания пречиствателна станция за отпадни води.
За да остане Велинград зелен и курортен център, ОУП предвижда да не се допуска строителство по-високо от 4 етажа, до кота 12 или максимум 15 метра за обществени сгради. Екипът от специалисти препоръчва общината да запази сегашните устройствени режими, за да се избегнат грешките, допуснати в населени места като Слънчев бряг, Банско и др. Главният архитект на общината Тодор Енев подчерта, че “кучето на презастрояването” е заровено в т.нар. “кинт” (коефициент на интензивност на застрояването). За Слънчев бряг и Банско приетият от техните общински съвети кинт е 4.0 (преди 1989 г. за Слънчев бряг като курорт е бил 0.8, но след това е увеличен с министерска заповед), а за Велинград от 1 до 1.5. Арх. Енев припомни, че след единомислие между ОА и ОС във Велинград кинтът бе свален от 2.0 на 1.5 и точно това позволи в курорта да няма сгради мастодонти, да има зеленина и въздух.
Приемането на ОУП е важно и с оглед намеренията за отваряне на волфрамова мина в м. Грънчарица край Кръстава. Планът премахва съществувалите преди 3 мраморни кариери, а в района на концесиите за търсене на волфрам и злато има екопътеки, което ще бъде сериозна пречка да се разреши химическо замърсяване. В ОУП са намерили място всички стратегически документи за развитие, които общината е приела през последните години и те определят като приоритет развитието на Велинград като туристически център, подчерта арх. Енев.
Той отново изрази болката си, че толкова малко граждани присъстват на общественото обсъждане и призова велинградчани да дойдат поне на сесията на 30 октомври, когато ОУП ще се дебатира и гласува от Общинския съвет. Специалистите са вложили огромен труд, съгласуването също е било ходене по мъките, особено с новите изисквания и разширяването на зоната НАТУРА, постарали са се направеното да е възможно най-доброто за Велинград, но е хубаво повече хора да изразят позицията си.
От тримата дошли на общественото обсъждане граждани Иван Джамбазов и Димитър Праматаров поставиха въпроси за частни имоти в града и в горския фонд, а София Ключкова обърна внимание, че част от данните в ОУП са остарели. Част от информацията наистина е остаряла, защото е от преди 7 години, съгласиха се авторите на плана и обясниха, че според законовите изисквания данните са такива, каквито са били в началото на работата, през 2007 г.
На базата на ОУП на общината същият екип вече работи по следващия ОУП, който е само за Велинград. Именно този план ще трябва да реши многото градски проблеми, включително и много частни казуси. Прогнозата на арх. Енев е, че с бъдещия ОУП и с вече спечелените проекти за интегрирано градско развитие и зелена среда във Велинград ще се случват интересни и добри неща.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води