Велинград - online - Изненадаха ни и дъждът, и снегът 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изненадаха ни и дъждът, и снегът
Публикувано 2014-10-28 09:32:28 от Темпо

Дни преди Димитровден есента ни “изненада” с дъжд и сняг. Проливен дъжд се изля на 23 октомври 2014 г., като Хидрометеорологичната станция в село Ивайло отчете, че валежите във Велинград са били 25.3 литра на кв.м. - най-голямо количество за цялата област Пазарджик. Част от централните улици на града бяха залети с вода заради комбинацията от непочистени шахти и камари есенни листа, които останаха неприбрани въпреки ясните прогнозите за силни дъждове. Наводни се котелното помещение в детска градина “Слънчице”, което своевременно бе отводнено с помощта на пожарникари.

На 25 октомври ни “изненада” първият сняг, който също бе прогнозиран от синоптиците. Заради обилен снеговалеж и паднали дървета бе затворен пътят Юндола - Белово. По пътя Велинград - Варвара се наложи забавяне на движението заради разчистване на паднали камъни. Дървета върху жп-линията в района на Цветино създадоха трудности и за теснолинейката.
Най-трудна бе ситуацията в района на Сърница, където в събота и неделя хората останаха дълги часове без електричество. Причината за голямата авария бе отпаднал 110-киловатов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В работата за възстановяване на електрозахранването за населените места се включиха аварийни екипи на ЕВН-България. В неделя заради паднали стълбове и проводници от електроразпределителната мрежа без ток останаха Сърница, Абланица, Кръстава, Пашово, Света Петка, Цветино и Юндола.
Подранилият първи сняг е добро напомняне, че идва зима. Община Велинград все още не е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която ще се грижи за зимното почистване на пътищата от началото на 2015 г. До края на 2014 г. има подписан договор за зимно поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа с “Айрмед-2008” ЕООД с. Кръстава. От републиканския бюджет за зимно поддържане на общинските пътища през 2014 г. са осигурени 100 300 лева и след леката зима в началото на годината средства за ноември и декември би трябвало да има.
За почистване на уличната мрежа във Велинград от сняг и лед общината има договор до март 2019 година с фирма “Еко Титан”. За зимно почистване на градските улици през настоящата година са предвидени 58 880 лева, сочи справка, представена от Общинска администрация пред Общинския съвет. За зимно почистване на улиците в останалите населени места общината разполага с 40 000 лева.
Сериозен е и въпросът кой и с какви средства ще извършва зимното почистване в района на бъдещата нова община Сърница от 2015 г. Към момента законът не дава възможност за провеждане на обществена поръчка, няма и финансови разчети. А снегът не чака...
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води