Велинград - online - Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант

Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
Публикувано 2021-05-04 08:57:22 от Темпо

Как се вади трънче с боксова ръкавица? Ангел Семерджиев, когото велинградчани познават като застраховател, знае как се прави това. От години се занимава с корабомоделен спорт, който го е научил на безкрайно внимание към всеки детайл, постоянство, прагматизъм и откривателство.

„Започнах като ученик, в кръжок по ТНТМ. После прекъснах, но преди 10 години „крастата“ ме хвана отново.“, разказва Ангел Семерджиев. Новото начало поставя с направата на малка шхуна, модел на тази, с която норвежкият полярен пътешественик Р. Амундсен е открил Северния морски път. Началото не е лесно, много от преди наученото е забравено, но следва принципа, че когато 1­2 пъти нещо не става, значи не му е дошло времето – оставяш го и после започваш отначало.
След шхуната идва ред на „Виктори“ – английският кораб, който участва в легендарната битка при Трафалгар през 1805 г., донесла историческа победа за флота на Англия. Оригиналният кораб е запазен и може да бъде видян във Военноморския музей в Англия. За неговата направа има готови компоненти, но те не са толкова точни, а чертежите са опростени и не толкова подробни. Ангел Семерджиев държи самостоятелно да обмисля и да изработва всеки детайл, до най­малката подробност. А конкуренцията е голяма, защото в България има много запалени майстори на кораби – Ангел е член на пазарджишкия „Модел яхт клуб“.
След 6 години труд и постоянство днес вече е готов третият му модел – испанският кораб „Santisima Trinidad“ – „Света Троица“. Това е флагманският кораб на испанския морски флот с 1200 души екипаж, най­големият военен ветроход, строен някога и потопен след битката при Трафалгар. Срещу „Света Троица“ тогава са се били 5 английски кораба, но не са го потопили. Корабът е победен, предава се, но след това буря го потопява край испанския бряг. Преди тази битка е охранявал конвои, натоварени със сребро и злато по пътя от Южна Америка до Испания.
Испания няма добре запазените чертежи на реално съществували морски кораби, а на част от тях са направени възстановки. Именно по такъв чертеж от 1983 г. Ангел Семерджиев работи и успява да създаде своето уникално копие на легендарния кораб.
Оригиналният кораб е строен в Куба и понеже е бил от махагон, са го наричали „Червеният кораб“. Моделът, изработен от Ангел, също е с корпус от махагон, сглобяван дъска по дъска, за да се оформи характерната линия на плавателния съд. Наред с махагона има орех и тиково дърво, но няма и грам пластмаса.
Сред най­големите предизвикателства в корабомоделизма е как от голямото да направиш малко, обяснява Ангел и посочва, че работи в мащаб 1:100 или всеки 1 сантиметър от неговия кораб отговаря на 1 метър от реалния. За да бъдат изработени отделните елементи, е приспособил инструменти от дърводелска работилница, както и такива от златарско ателие. Измайсторяването на всеки от малките детайли изисква много четене, обмяна на опит и идеи с приятели корабомоделисти от цял свят и упорита работа. Не е ползвал нищо готово, всеки елемент е изработен самостоятелно и с цената на огромно търпение. Корабът има 140 оръдия, а всяко оръдие има 27 детайла. Всяко от платната се събира с едно дърпане на въжетата. За изработката на всеки елемент трябва да се подбере и най-­подходящия материал – платната от памук, оръдията от месинг. Носът на кораба е украсен с лъв с корона. А дори нещо толкова лесно на пръв поглед като направата на кофа изисква много мислене и още толкова работа, за да може в миниатюрната по размер кофа наистина да се сипва вода, а във всеки от фенерите да има свещи. И всичко е направено само с две ръце, няма 3D принтер!
„Неволята учи. Вложил съм 6 години работа в този кораб, трябва търпение, да се научиш да вадиш трънче с боксови ръкавици, но това успокоява. Удоволствието е в правенето.“, казва Ангел Семерджиев. И допълва, че има подкрепата на семейството си, което също проявява разбиране и търпение към неговото хоби.
С макета на „Света Троица“ той е решил отново да участва на състезание, А след това започва работа по следващото предизвикателство – френския кораб „Сан Фелипе“, който се слави със своите дърворезби и е един от най­красивите. И ако се върнем към въпроса как се вади трънче с боксова ръкавица, то отговорът на Ангел Семерджиев е: „Търпение, желание плюс инат да не се откажеш.“ Така се строят кораби.
Елена Баева


_MEDIANAME : korab_nos.tif   

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-06-25 06:03:27
Температура 19.50°C
Топл. индекс 20.11°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#17 26

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 31.67 %
PM 2.5 µg/m3 7.63
PM 10 µg/m3 23.01

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води