Велинград - online - Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант

Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
Публикувано 2021-05-04 09:11:07 от Темпо

Редовното заседание на Общински съвет - Велинград на 27 април 2021 г. започна с прочитането на декларация от председателя Любомир Перчинков.
Повод за декларацията стана широко дискутираната в социалните мрежи идея на Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, който призова колегите си от коалиция ГЕРБ-СДС в Народното събрание: “да предложат, максимално бързо проект за решение за премахване на всички комунистически паметници и символи, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, тирани и сатрапи като Георги Димитров, Цола Драгойчева, Вела Пеева и други.“

В декларацията си Общински съвет - Велинград заявява, че подобна мярка няма да донесе позитивно и успешно развитие на града ни, а ще задълбочи разделението помежду ни по тема, по която отдавна има съгласие между жителите на Велинград. „Подобни опити за промяна на името на града съществуват, но са неуспешни, защото не издържат на моралната и гражданска висота на духа на велинградчани“, заявяват съветниците и допълват: „Ние, общинските съветници като представители на населението на община Велинград, смятаме, че този въпрос не стои на дневен ред и се противопоставяме на искания, макар и неофициални, за смяна на името на НАШИЯ град.“ Ако тази идея продължи да се развива, Общинският съвет заявява и готовността си да организира референдум за името на Велинград.
Съветниците единодушно решиха всеки от тях да подпише декларацията и тя да бъде изпратена до президента Румен Радев и до председателя на Народното събрание Ива Митева. Кметът Костадин Коев присъства на заседанието, но не взе отношение по темата.
Пълния текст на декларацията публикуваме отделно. Темпо

Д Е К Л А Р А Ц И Я
ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ- ВЕЛИНГРАД
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,
Макар и неофициално, отново е повдигната една чувствителна тема за ВЕЛИНГРАДЧАНИ, предизвикала реакции в социалните мрежи, а именно предложението за промяна на имената на някои градове, включително и Велинград, заради обвързаността на Патрона на града – Вела Пеева с антифашистката борба.
Ние, общинските съветници от ОбС-Велинград и граждани на община Велинград, посрещаме подобни намерения с недоумение и съмнение в политическия, административен, икономически и социален смисъл.
Не може да се съгласим, че това е мярка, която ще донесе позитивно и успешно развитие на обществено-политическия и социално-икономически живот на града ни! Обратно, ще задълбочим разделението помежду ни по тема, по която отдавна има съгласие между жителите на Велинград. Подобни опити за промяна на името на града съществуват, но са неуспешни, защото не издържат на моралната и гражданска висота на духа на велинградчани.
През 1947 г. Тодор Ямаков, кмет на с. Каменица, подема инициативата за обединение на трите села Чепино, Лъджене и Каменица. При обсъждането за име на бъдещия град се оформят три предложения. Окончателно на 28.01.1948 г. се приема обединението на селата под новото име – Велинград, с постановление на Министерски съвет, публикувано в Държавен вестник, бр.28 от 05.02.1948 г.
Надяваме се, че политици, общественици и всеки, който уважава хората на Велинград, ще се отнесе с нужната сериозност към историческата същност на един град, който за добро или лошо, е създаден по време, когато хората се обединяват с една мисъл – да бъдат част от нещо голямо, нещо значимо, нещо ново, което да стане начало на един по-добър живот за тях и техните семейства.
Велинград получава своето признание с обявяването му за балнеоложки курорт с национално значение през 1951 г., и с международно значение през 1981 г. През 2005 г. градът е обявен за „СПА столица на България“, а три години по-късно, през 2008 г. за „СПА столица на Балканите“.
Всеки от нас стои стабилно в настоящето, защото носи в себе си паметта на своя род и предци. За да вървим към усъвършенстване е необходимо да си извадим поуки от миналото и да се опитаме да поправяме грешките, да надграждаме даденото и направеното, и да създаваме нещо ново и различно.
Ние, общинските съветници като представители на населението на община Велинград, смятаме, че този въпрос не стои на дневен ред и се противопоставяме на искания, макар и неофициални, за смяна на името на НАШИЯ град. Ако тази идея продължи да се развива, ние сме готови отново да организираме референдум за името на Велинград. Сигурни сме, ще можем да го защитим, защото той е на всички ни! Под това име на нашия град сме се родили, раждали сме децата и внуците си, и се гордеем с него! Общински съвет - Велинград

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-06-25 07:18:32
Температура 20.40°C
Топл. индекс 21.10°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#18 24

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 32.14 %
PM 2.5 µg/m3 7.74
PM 10 µg/m3 22.61

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica