Велинград - online - Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, October 19
· Деца и юноши от Велинград и Ракитово стартираха във футболните първенства
Tuesday, October 12
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.10.2021
· Серия от аварии пак остави половин Каменица без вода
· Община Велинград спечели важно дело срещу ОП „Околна среда“
· Започна дарителска кампания за семействата от Биркова
· Комисия разпредели 508 852 лева между пострадалите семейства в Кръстава
· Ето кои улици и площади влизат в синята зона
· Отново незаконна сеч в ДГС „Селище“
· С признателност към героите от Балканската война
· Историята на „Кулата-Градот“ заслужава да бъде разказана и показана
· И велинградски глас в „Гласът на България“
· Шевиците - завръщане в съвременността
· В Ракитово: Група в детска градина под карантина заради Ковид-19
· Малки обяви: 12.10.2021
· Учебната година в ЦПЛР-ОДК започна на нова арт сцена
· НОВА КНИГА: „Баба Султана от Дорково“: спомен за рода и свободата
· „Чепинец“ спечели след хеттрик на Валентин Чаушев
· Кого ще подкрепи ФК „Чепинец“ за президент на БФС?
· Кампания мотивира родители да запишат децата си в детска градина
· Смяна на личен лекар, който прекратява практиката си

Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
Публикувано 2021-09-07 09:52:35 от Темпо

В края на активния летен сезон туристическият бранш в цяла България и в частност във Велинград ври и кипи. Четвъртата Ковид вълна заплашва да удави това, което българският туризъм успя да постигне през лятото на 2021 година. В редица градове браншът вече организира протести, в други е в стачна готовност.
На 26 август в София се проведе Общо събрание и Управителен съвет на най-голямата национално представена организация, обединяваща малкия и среден бизнес в туризма – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), чийто активен член е и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“.
Общото събрание одобри взетото от Изпълнителното бюро решение за създаване на Кризисен щаб с консултативна и координираща роля между Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и подкрепилите идеята от Конфедерацията на български туристически бизнес за общи съвместни действия на бранша.
На 1 септември в сградата на Народното събрание се състоя среща с участието на над 20 туристически асоциации, бизнес сдружения, работодателски и синдикални организации на срещата, която инициира парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
Председателят на СХР „Велинград и Западни Родопи“ Златко Златанов участва и в двата форума. С него разговаряме минути след като на 2 септември служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 7 септември 2021 г.

- Г-н Златанов, каква е оценката ви за тазгодишния летен туристически сезон във Велинград?
- Много силен сезон! Най-силният месец август от 15 години насам!
Но трябва да подчертая: фантастично лято като сезон, но и като на война заради намаления персонал. Персоналът не достига, работи между 12 и 16 часа и при постоянен страх дали някой няма да се разболее, защото няма кой да го смени. Благодаря на всички работници в туристическия сектор във Велинград, без които този перфектен сезон не може да се случи.
За изключително силния летен сезон във Велинград огромна роля изиграха българските емигранти, които се върнаха в родината и решиха да оставят парите си в България. Трябва специално да им благодарим, че избраха българските курорти.
- Какви изводи могат да бъдат направени от факта, че един фестивал напълни цялата леглова база на СПА столицата?
- Искам да изкажа огромна благодарност от името на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ към целия екип на хотел „АРТЕ“ и организаторите на фестивала. Напълниха не само хотелите и всички места за настаняване във Велинград, а и дори в Сърница. Направил съм официално предложение и вярвам, че ще получат награда от БХРА за най-голямо събитие за 2021 година. Заедно с общината трябва да направим съответните изводи и в Консултативния съвет по туризъм по отношение на събитията, които предлагаме на гостите на Велинград.
- И от силното лято към трудна есен: как оценявате новите противоепидемични мерки, които въвежда Министерството на здравеопазването?
- На срещата на 1 септември в Народното събрание направих изказване, което бе подкрепено от колегите. Казах, че туристическият бранш в България вече е обединен и причината е една единствена - общият враг. Обединени сме повече никога да не допуснем затваряне от днес за утре, искаме придвидимост за бизнеса. Не искаме да ни се вменява вина за лошата кампания за ваксинирането. Първо трябваше държавният апарат да покаже как се ваксинира и всички щяхме да последваме техния пример, но това не бе направено. Кой ще плаща сметката за това поредно затваряне? Решенията не ги взимаме ние, има си специалисти, които са учили. Но ние искаме да знаем кой ще ни плати загубите. Някои от тези загуби са неизмерими - парсоналът ще напусне веднъж завинаги, за да си намери работа с гарантирани приходи. Едни ще тръгнат по чужбина, други ще отидат да работят в големите магазини, които никой не затваря.
Не може рестрикциите да са само за нашия бранш! Само в хотели, ресторанти, барове и фитнеси ли има Ковид?! В парламента, в хипермаркетите, на циганските сватби няма ли Ковид?! Щом са решили да затварят, да затварят всички, за да има справедливост. И да се плати на всички!
Поставих и въпроса какво се случва с неправомерно високата цена на електрическия ток. Сметките ни за юли 2021 г. са два пъти и половина по-високи в сравнение с 2020 година. Цялата печалба за август ще бъде изядена от цената на тока. Хората от сдружението ме питат какво съм направил за цената на тока, защото това им удря бизнеса. Хората го искат от мен, но нашите сдружения нищо не могат да направят по този проблем. Пред народните представители, които ни поканиха, предложих План А и План Б. План А е държавата да върне на бизнеса разликата в парите, които е платил за ток през миналата и тази година. Искаме коректност. Какво като работихме добре през юли и август, след като спечеленото от туристическия сектор ще потъне в джобовете на търговците на ток? Знаем, че държавата ще каже, че няма пари да ни възстанови разликата и затова предлагам План Б: да има една тарифа за тока за бита и за бизнеса. Ясно е, че политиците никога няма да го направят, защото хората ще ги изядат, а на пенсионерите няма да им стигнат пенсиите да си платят сметките за ток. Това предложение е само провокация, но нека да е ясно, че винаги бизнесът плаща, но някои в махалите, които са се закачили незаконно, не плащат.
- Какво е основното искане на туристическия бранш на фона на поредната криза с Ковид-19?
- Половинчатите неща няма да помогнат! По-добре е, ако ще затварят, да ни затворят тотално за 2 месеца, но да се плати всичко на персонала плюс разходите за ток и вода. Ние се борим и ще продължим да се борим за това, което ни се полага - да имаме комфорт за работа. Трябва с общи усилия да извоюваме правото си, че когато държавата ни затваря, трябва да плати, за да успеем да спасим българския туристически сектор.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-10-20 22:06:18
Температура 8.70°C
Топл. индекс 8.23°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#132 72

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 96.04 %
PM 2.5 µg/m3 26.29
PM 10 µg/m3 61.17

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica