Велинград - online - НОВА КНИГА: „Баба Султана от Дорково“: спомен за рода и свободата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.11.2021
· Епизод пореден от дългогодишните опити за завладяване на болницата
· Тази седмица водоподаването във Велинград ще бъде ограничено
· Граждански натиск и гласувания стопираха решения за зелени площи
· Тече проверка за неправомерно плащане на Ковид-средства
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.11.2021
· Догодина план-сметката за чистота скача, но такса смет остава същата
· Местният парламент избра двама нови почетни граждани
· Васил Тодев: „Разграничавам се от действията на Демократична България“
· КРИМИ ХРОНИКА 30.11.2021
· С 8 награди Велинград е сред отличниците в туризма за 2021 г.
· Малки обяви: 30.11.2021
· Колеблив „Чепинец“ не показа напредък
· Велинградчанин отново се върна към състезания по бразилски жиу-житцу
· Два фестивала с много награди за „Звънче“
· Пиша за хората, построили заводи и учреждения във Велинград
· Базар помага на деца сираци
Tuesday, November 23
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.11.2021
· Общината предлага 15 декара парк да станат парцел за строителство
· Дълга серия от трусове разлюля Велинград

НОВА КНИГА: „Баба Султана от Дорково“: спомен за рода и свободата
Публикувано 2021-10-12 09:03:27 от Темпо

Коя е баба Султана от Дорково и как нейната съдба и съдбата на семейството й се преплитат с най-драматичните години и събития на ХХ век?
Отговорите дава книгата „Баба Султана от Дорково“, в която съставителят Константин Зяпков събира спомени за тази необикновена жена. Той я представя така: „Баба Султана е майка на майка ми. Една забележителна личност. Мъдра, добра, работлива, с дарба да разказва, да пее и да разговаря.“

С идеята да състави книга, която „да пази спомена за баба“, Константин Зяпков събира между кориците написаното за нея от родственици, близки и съвременници. И това помага на днешния читател да види баба Султана от различни гледни точки: и като жена и майка, и като привърженик на идеите на анархизма, и като мъдър и смел човек.
Султана Кръстева Цинзова е родена през 1895 г. в село Добърско, но животът й преминава в Дорково, където създава семейство със Стате Джупанов. По-късно синовете на фамилия Джупанови сменят фамилното си име на Статеви. „Знам, че дядо Стате е един от основателите на комунистическата партия в Дорково, че е бил доста активен около 1923 г. Постепенно, покрай анархизма на Тодор Белчев от Разлог, който е бил на квартира у дядо, и покрай свободомислието на Султана и на вуйчо Боян, той започва да симпатизира на анархизма. За всички тях анархизмът е бил синоним на свобода, братство, равенство, справедливост.“, пише Костадин Зяпков.
Стате и Султана имат 7 деца: Михаил, Боян, Марийка, Христина, Спасуна, Янка и Величка. За живота на Михаил, по думите на К. Зяпков, може да се напише роман - за убийството на офицер през 1953 г. той получава смъртна присъда, заменена с 20-годишен затвор и излежана в затворите в Пазарджик, Сливен и лагера в Белене. В лагер е изпратен и Боян Статев, който е в групата анархисти от Чепинско, арестувана на 16 декември 1948 г. Боян умира като лагерист на 33 години и тази смърт слага отпечатък върху живота на цялата фамилия. В памет на Боян Статев в деня на смъртта му семейството започва всяка година да се събира на кошарата край Дорково, където той е арестуван - традиция, която продължава и до настоящата година и показва силната спойка на родовата памет.
„Баба Султана анархистката“ - това е заглавието на страници, написани от известния анархист Делчо Василев, открити в хасковския архив и публикувани сега. Авторът разказва за първата си среща с баба Султана и за нейния живот в кратки бележки. В тях баба Султана споделя как е станала анархистка: „... Аз запомних най-важното, че анархистите се борят за свободата на всеки човек, на цялото човечество и не искат нищо за себе си: ни власт, ни пагони, ни почести, ни служби, ни богатства. Като Васил Левски, и те нищо не искат за себе си, а ще идат да търсят други народи, за да ги учат как да се освобождават. А комунистите, обратно, се борят само за власт, искат да грабнат кокала, те да управляват, те да командват, те да ядат и пият, а всички други да им робуват... И разбрах, че съм била анархистка по душа, без да се наричам такава. Въпреки това до 9 септември еднакво обичах комунисти и анархисти“. В спомените се вижда как баба Султана в спорове за политиката туря на място и дорковски кметове, и учители, и общинари, и офицери, и съселяни. Наред с държавата, анархистката Султана отрича и религията: „... униформен човек не искам да влиза в моята къща, па било то поп, владика, дори милиционер. Униформен ли е, той все лъже - не искам аз ние да се трудим, а той да ни лъже“.
Емоционална част в книгата е главата „Баба Султана“, написана от брата на Костадин Зяпков - Милош Зяпков. Той е учител, общественик и поет, чийто житейски път също завършва с трагична смърт в навечерието на първите демократични избори през 1909 г. Милош Зяпков помни като завет думите на баба Султана: „Най-лошото е да нямаш срам. А най-добре е - да нямаш от какво да те е срам!“.
Спомени за своята майка в книгата разказва Янка Статева Иванова. Страници са посветени и на Боян Статев - възпоменателни слова по повод неговата смърт, стихове от Султана Статева, Георги Зяпков, Мил ош Зяпков, Кара Ален и песента, родена от мъката на баба Султана при арестуването на нейния син. В книгата има и много снимки, които пазят важни събития и дати от историята на семейството.
Баба Султана от Дорково прилича на Султана от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев по това, че е стожер на семейството, силен характер, човек с позиция. И в днешно време можем да спорим с нея, но и има какво да научим от нея: „Я слушай, момче, що ще ти кажа и добре го запомни - без труд животът не е честен, а пък без любов към всички човеци той не е радостен. Нито калъчката, нито камшикът ще оправят света, а само правдата и свободата“.
Елена Баева


_MEDIANAME : baba_sultana.jpeg   

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-08 08:09:08
Температура 2.10°C
Топл. индекс 0.97°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#187 286

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 60.27 %
PM 2.5 µg/m3 15.61
PM 10 µg/m3 27.49

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай