Велинград - online - Култура под знака пандемия: да бъдеш или да не бъдеш 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Sunday, May 22
· Фестивал на бойните изкуства
· „Чепинец“ компенсира с успех в Ивайло
· Тежки наказания след скандалния мач
· Подкрепа за най-малките футболисти на „Чепинец‘‘
Tuesday, May 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.05.2022
· 100 години СУ „Васил Левски“: гордост и празник за цял Велинград
· Областният управител върна решението за придаване на алея към парцела на „Рич“
· Велинград търси място в нишата на конферентния туризъм
· Опасна детска пързалка пред „Фреш“
· Започна ремонтът на ул. „Цанко Церковски“
· Община Сърница кандидатства за Европейски етикет за иновации
· „Старото читалище - отново място за култура и изкуство“
· „Овчарска песен“ празнува 50 години
· Концерт на школата по китара
· Три дни Костандово ще бъде столица на фолклора в Западните Родопи
· Професионална дискусия за ползите от ваксинацията
· Малки обяви:17.05.2022
· Пет местни читалища обединиха талант и сили в проект „Наследство“
· Насока за професионална реализация
· Ученици бяха мениджъри за един ден в Община Ракитово

Култура под знака пандемия: да бъдеш или да не бъдеш
Публикувано 2022-01-18 09:07:18 от Темпо

През 2020 година пандемията остави културата на пауза, но с надежда, че скоро всичко ще свърши и отново ще има концерти, спектакли, изложби, литературни срещи… 2021 година опроверга оптимистите, оставяйки в сила множество забрани и ограничения заради Ковид-19.

Как се справи Велинград с тези предизвикателства в сферата на културата? Няма спор, че не беше лесно нито за читалищата, нито за музея и галерията, нито за сдруженията, нито за творците, решили да не спират дейността си и да творят въпреки всичко. Събитията бяха значително по-малко, а усилията за тяхното осъществяване значително повече. Потвърди се правилото, че кризата е и възможност: за някои възможност да останат на пауза с аргумента „пандемия“, а за хората с идеи и мерак за работа - възможност да продължат напред в рамките на правилата. Всеки реши вечния въпрос на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш“ според своите сили и цели.
Първото за 2021 година събитие в културния афиш бе изложбата „Мъжки времена“, с която Регионалният етнографски музей на открито „Етъра“ гостува на нашия музей. Изложбата разказа за живота на българския мъж в първите десетилетия на миналия век, а в духа на новото време можеше да бъде видяна и под формата на виртуална разходка. Като баланс на „мъжките времена“, в навечерието на празничния 8-ми март в Художествената галерия в Къщата на Цвета бе експонирана изложбата „Жената“, която представи богатата колекция от картини на първия частен музей в България „Арете“, посветени на жените.
Март 2021 година ознаменува една дългогодишна цел и мечта на уредника на Художествената галерия Бранко Манушев. На 14 март бе учредено Сдружението на велинградските художници. Избран бе Управителен съвет с председател Бранко Манушев и членове Жасмина Гладийска, Десислава Табакова, Боян Грънчаров и Светла Граданска.
През април коронавирусът отново отмени голяма част от утвърдената във времето Програма „Великден“. Въпреки трудностите, ЦПЛР-ОДК организира виртуално конкурса за най-хубаво писано яйце, който събра многобройни участници и чудесни идеи в духа на местната традиция. Общината отмени за поредна година „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край“, но Професионалната гимназия по дървообработване „Иван Вазов“ положи усилия и Велинград отново посрещна Великден с уникално голямо яйце.
Нашите писани яйца прекосиха поредна граница и бяха показани на европейска сцена. По покана на домакините от хърватския град Беловар (и със съдействието на нашия съгражданин Никола Николов от българското посолство в Загреб) участвахме в международно изложение, което събира на едно място разнообразието от традиции за Великден на всички държави-членки на Европейския съюз.
А във Велинград Историческият музей почете с изложба художничката Мария Малчева - забележителна жена и творец, оставила ни огромно духовно наследство: 107 рисунки на 200 модела писани яйца, 65 модела на старинни сватбени кърпи, 25 модела на шарени чорапи, ценни картини и икони.
През май музеят отбеляза 145 години от Априлското въстание с гостуваща изложба на музея в Батак и богата образователна програма, посетени от десетки ученици. Годишнината стана повод и за ценни дарения, които музеят получи от наследници на участници във въстанието.
За разлика от 2020 г., когато общината безпрецедентно отмени Празниците на културата, през 2021 г. те се състояха, макар и в силно редуциран и икономичен вариант – само за 5 дни в началото на юли и с участието предимно на велинградски състави и самодейци. Въпреки трудностите и ограниченията, организаторите на фестивала „Дъга над Клептуза“ - ЦПЛР-ОДК, Община Велинград, ДЮВИШ „Звънче” и ВГ „Караоке”, КСТ „Импулс - Велинград- 2002” успяха не само да проведат неговото единадесето издание, а и да го превърнат в празник на младите изпълнители на популярна музика, съвременни и характерни танци. По идея на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ уикендите през юли бяха празнични за любителите на българския фолклор, които видяха и концерт на ансамбъл „Пирин“. В един от тях се проведе юбилейното десето издание на фестивала „Пролетно хоро“, който тази година бе „двоен“ – хорото се завъртя и през юли, и през октомври. Акцент през юли бе и изложбата „Понтийската майка на боговете в Дионисополис“, представена от музея в Балчик.
През август културният афиш на Велинград остана празен и за това не бе виновна пандемията, защото това нелогично положение е „традиция“, утвърдена от години. Но точно през август Велинград привлече рекорден брой туристи и за един уикенд се превърна в истински фестивален град. Това стана благодарение на първия по рода си ARTE Feastival. Фестивалът бе с платен вход, но изключителната програма, подготвена от домакините, събра огромна публика пред четирите сцени между хотела и Вельова баня. ARTE Feastival стана безспорното събитие на лятото на 2021 година във Велинград и зададе нов модел за мащаби, организация и реклама.
А през септември на сцената на НЧ „Отец Паисий-1893“ блесна културно събитие от друг жанр, но с безспорна класа – концерт в памет на Николай Гяуров с участието на легендарния италиански баритон Мауро Аугостини; мецосопраното Таека Хино - солистка на Японската и Виенската опера; младият велинградски бас Тодор Кършев и не на последно място оперната певица и майстор на белкантото Марена Балинова и нейният съпруг проф. д-р Петер Райхл, които оказаха неоценимо съдейстие за осъществяването на идеята. Концертът бе достоен поклон пред Николай Гяуров, изключително преживяване за публиката и събитие за Велинград.
През септември фондът на Историческия музей се обогати с нови ценни дарения, свързани с творческия път на Николай Гяуров. С нови големи награди се обогатиха и колекциите на ПДЮАНПТ „Здравче-венче“ към НЧ „Васил Левски-1905“ - награда от „Еврофолк 2021“ и на Ансамбъла за автентичен фолклор към НЧ „Методий Драгинов“ - златен плакет от Неделино. Награди от „Пирин фолк“ спечелиха певецът Иван Паланов и авторката на текстове за песни Христина Димова.
Също през септември Историческият музей издаде пореден том от своята поредица „Цепина“ - „Моите спомени“ на Христо Масларов. Забележителен и радващ е фактът, че за разлика от 2020 г., когато не излезе от печат нито една книга на местен автор, през 2021 г. това се промени. До читателите стигнаха новите книги на Елка Кепчелева - „Между два свята“, на Костадин Зяпков - „Баба Султана от Дорково“, „Изгубени мечти“ на Александър Делсизов, както и преработеното ново издание на книгата на д-р Иван Личев „Пепел от огнището“. За съжаление, през септември приключи жизненият път на д-р Александър Попов - един от най-изявените лекари, общественици и писатели на Велинград.
През 2021 г. юбилеи честваха две формации към НЧ „Отец Паисий-1893: Вокална група „Велина“ с ръководител Ели Саздова, чийто шлагери звучат вече 20 години и Вокална група „Караоке“ с ръководител Юлиана Ковачева, която от 15 години събира и изгражда млади музикални таланти. За един от възпитаниците на ВГ „Караоке“ - Сонай Юсеин 2021 г. донесе изключително успешно участие в телевизионния формат „Гласът на България“ в дует с Атанаска Тенева. Множество награди завоюваха и възпитаниците на ДЮВИШ „Звънче“, на различните школи в ЦПЛР-ОДК и към читалищата с участия и на сцена, и във виртуални конкурси.
Отминалата година донесе много нови книги във всички читалищни библиотеки, които благодарение на спечелени конкурси осигуриха духовна храна за своите читатели, особено нужна точно във време на затваряне и пандемия.
В един обзор няма как да бъдат включени всички културни събития от годината. Но е редно да бъдат посочени очевадните пропуски: поредна година без археологическа експедиция във Велинград, въпреки декларираното желание СПА столицата да развива и културен туризъм. Поредна година без традиционния пленер през лятото и Коледна изложба на велинградските художници. Поредна година без самодейна театрална трупа - жива рана за велинградската публика, която повече от век наред аплодира, обича и уважава своите театрални артисти и техните постановки. Поредна година, в която пред очите ни в центъра на Велинград се руши и изчезва ценното пано на Георги Божилов-Слона. Поредна година без съблекалня към сцената на централния площад, което създава големи затруднения на всички участници в културните събития. Поредна година без Коледните концерти в читалищата, с едно впечатляващо изключение - новогодишната онлайн програма на самодейците от „Драгиновски реализъм“ и НЧ „Методи Драгинов“.
И за да завършим позитивно и с оптимизъм: през 2021 г. се роди и започна да се осъществява идеята за спасяване на сградата на Старото читалище в Чепино. Усилията на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1904“ и на всички, които ги подкрепят, ремонтираха сцената, оправиха осветлението, организираха концерт в навечерието на 24 май, заслужиха награда за доброволческа инициатива. Сред лавина от кризи това е изборът да бъдеш.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.28 %
PM 2.5 µg/m3 22.79
PM 10 µg/m3 24.56

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води